INEDIT. Povestea lui Tasso Marchini și legătura sa cu Baia Mare

Muzeul Județean de Artă Baia Mare ne aduce azi în prim plan povestea celui care a fost Tasso Marchini, născut în 22 iunie 1907, la Belgrad. Mama a fost de origine sârbă și tata italian. După primii ani ai copilăriei ajunge la Cluj, unde își începe studiile la Liceul Piarist.
„În 1925 se înscrie la Școala de Arte Frumoase din Cluj, alături de viitori artiști ai Școlii de pictură băimărene și anume Petre Abrudan, Alexandru Mohy, Makkai Piroska și viitoarea logodnică, pictorița Letiția Muntean. Studiază sub îndrumarea profesorilor Catul Bogdan, Aurel Ciupe și Anastase Demian, fiind remarcat ca unul dintre cei mai înzestrați elevi ai școlii. Prin urmare îl regăsim ca bursier al statului la Baia Mare, în verile anilor 1926, 1927 și 1928. Între anii 1928–1930 face parte din aşa-zisa Societate Boema, o grupare spontană de studenţi săraci, fiind unul din membrii fondatori. Debutează expoziţional la Salonul Oficial din București în 1929. Un an mai tîrziu participă la Expoziţia Artiştilor Plastici Ardeleni. În 1930 se stabilește la Sighet, unde, împreună cu Letiția Muntean, leagă o prietenie și o colaborare strânsă cu Traian Bilțiu-Dăncuș.
În 1933 este ales președinte al Societății tinerilor pictori și sculptori din Ardeal. Continuă studiile la Timişoara, sub îndrumarea maestrului Alexandru Popp. Expune în cadrul expoziţiei jubiliare a școlii, în 1934. Datorită faptului că boala pulmonară contractată în copilărie, artistul care a impresionat prin talent și determinare se stinge din viață la doar 29 de ani.
Considerat liderul tinerilor artiști, Tasso Marchini a creat o operă valoroasă într-un răstimp artistic relativ scurt. Ne bucurăm să deținem în patrimoniul muzeului nostru șase picturi semnate Tasso Marchini iar două dintre acestea pot fi admirate în prezent în expoziția noastră permanentă”, arată Muzeul Județean de Artă Baia Mare.
FOTO Muzeul de Arta Baia Mare/facebook
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA