INEDIT. Zimbrii revin în Maramureș

În Maramureș va fi înființată prima rezervație de zimbri, în comuna Băiuț. În ședința de consiliu județean de ieri, a fost adoptat studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico – economici și devizul general estimativ pentru obiectivul de investiții “Înființarea și dezvoltarea unei rezervații de animale sălbatice, de zimbri, în comuna Băiuț, județul Maramureș”.
”Practic, prin acest proiect vom readuce zimbrul în județul nostru, animal care a trăit în pădurile maramureșene până în jurul anilor 1800. Zimbrul este simbol identitar al Maramureșului, pe care îl regăsim și în stema județului nostru. Rezervația de zimbri pe care o realizăm în comuna Băiuț va cuprinde zona de acces la rezervație, punctele de plată și observare a zimbrilor, loc de odihnă, clădirea administrativă, punctul de belvedere și rezervația în sine.
În prima fază vom avea 5 zimbri la Băiuț, iar ulterior vom dezvolta rezervația, astfel încât să contribuim direct la conservarea acestei specii. Prezența zimbrilor în rezervația de la Băiuț va atrage și noi turiști în Maramureș, care vor dori să observe și să vadă acest animal falnic în habitatul lui propriu. În prezent, există doar 5 rezervații de zimbri la nivel național, de aceea este cu atât mai important acest proiect, prin care dezvoltăm și conservăm totodată această specie și, cel mai important, o readucem pe plaiurile maramureșene”, a declarat Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș.
Ana-Maria HOJDA
(P)
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA