INFORMARE DE PRESĂ: Alegerea Senatului și Camera Deputaților – duminică, 1 decembrie
La alegerile din data de 1 decembrie 2024, se aleg membrii Senatului și ai Camerei Deputaților. Senatorii și deputații sunt aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. (Art. 5 alin. (1) din Legea nr. 208/2015 republicată cu modificările și completările ulterioare.)
Votarea în Românie se desfășoară într-o singură zi, duminică, 1 decembrie 2024.
În secțiile de votare va funcționa Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV, Art. 84 alin. (2) din Legea nr. 208/2015)
Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.
Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților.
Fiecare alegător își exprimă votul personal, exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă, iar votul exercitat în cadrul alegerilor este secret.
Alegătorul votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința. (Art. 84 alin. (1) din Legea nr. 208/2015).
Prin accesarea Registrului electoral la adresa www.registrulelectoral.ro și introducerea datelor personale, alegătorul află secția de votare la care este arondat și adresa acesteia.
Orice alegător poate solicita primarului unității administrativ-teritoriale unde își are domiciliul sau reședința, după caz, prin cerere scrisă, datată și semnată, cuprinzând numele, prenumele, codul numeric personal și adresa de domiciliu, informații cu privire la propriile date cu caracter personal înscrise în Registrul electoral. (Art. 27 alin. (1) din Legea nr. 208/2015)
Procesul electoral se desfășoară duminică, 1 decembrie 2024, între orele 7.00 – 21.00.
La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot.
Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot.
Alegătorii menționați anterior pot vota până cel mult la ora 23.59. Doi membri desemnați din cadrul biroului electoral al secției de votare vor verifica la ora 21.00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și vor monitoriza ordinea în care aceștia au acces în localul de vot. (Art. 88 alin. (1), (2), (4) și (5) din Legea nr. 208/2015).
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
cartea de identitate;
cartea electronică de identitate;
cartea de identitate provizorie;
buletinul de identitate;
pașaportul diplomatic;
pașaportul diplomatic electronic;
pașaportul de serviciu;
pașaportul de serviciu electronic;
carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare. (Art. 83 alin. (1) din Legea nr. 208/2015)
În secția de votare alegătorii cu drept de vot îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Operatorul de calculator va înscrie codul numeric personal în sistem, care va semnala dacă:
ați împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;
v-ați pierdut drepturile electorale;
sunteți arondat/ă la altă secie de votare;
sunteți omis/ă din lista electorală permanentă şi ați formulat o solicitare de a fi înscris/ă în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă;
ați mai votat la acelaşi scrutin. (Art. 84 alin. (3) din Legea nr. 208/2015).
În baza rezultatelor generate de SIMPV, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia şi a verificării actului de identitate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare ia măsurile care se impun, conform legii:
opreşte de la votare persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării şi persoana care şi-a pierdut drepturile electorale;
permite alegătorilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege să voteze; în acest sens, după ce alegătorul semnează în lista electorală permanentă sau suplimentară, după caz, îi încredinţează buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”. Art. 84 alin. (4) din Legea nr. 208/2015)