INIȚIATIVĂ. USR deschide larg porțile partidului pentru femei

Până în anul 1929, femeile din România nu aveau nici măcar dreptul să își exercite opțiunile politice. Practic, bărbații cu drept de vot alegeau, dintre candidații bărbați, persoanele care să îi reprezinte în administrația locală și centrală. După aproape un secol, situația din țara noastră e ușor ameliorată (20% din membri Parlamentului sunt femei), însă departe de media europeană (33%).

Pornind de la aceste premise, Uniunea Salvați România (USR) a lansat un proiect prin care să încurajeze accesul femeilor pe scena politică românescă.

Azi, la sediul USR Maramureș, din Piața Milenium, a avut loc o conferință de presă, la care au participat Radu Trufan, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, președintele USR Maramureș, Brian Cristian, deputat USR de Maramureș, președintele USR Baia Mare, Simina Blaga, consilier USR Vima Mică, Silvia Dinică, senator USR de București, Alina Gîrbea, funcționar european, Ștefan Pălărie, senator USR de București, Radu Panait, deputat USR de Satu Mare.

„USR este o alternativă viabilă pentru femeile dornice să se implice în politică”

Radu Trufan, în calitate de gazdă, a prezentat proiectul și participanții la conferința de presă, manifestând disponibilitatea totală a USR de a pregăti și promova doamnele și domnișoarele dispuse să îmbrățișeze cariera politică, prin traininguri speciale: „Le îndemn să considere USR Maramureș ca o alternativă viabilă și să vină alături de noi”, a declarat Radu Trufan.

Alina Gîrbea este co-fondatoarea proiectului „Femei în politică”, proiect demarat în anul 2020. A fost realizat și publicat un studiu, au fost organizate dezbateri și conferințe de presă în mai multe regiuni din țară. Situația la nivel național este dezastruoasă: „Doar 20% din membri consiliilor locale din România sunt femei. În consiliile județene, procentul este tot de 20%. În Parlament, la fel. Dintre aleșii locali, doar 5% sunt primărițe”, a declarat Alina Gîrbea.

Doar 7 primărițe în Maramureș

Deputatul Brian Cristian a făcut o radiografie a situației din județul Maramureș, arătând că, în Consiliul Local Baia Mare, din 23 de consilieri, doar 4 sunt femei. În Consiliul Județean, sunt 6 femei dintr-un total de 33 de consilieri. În ceea ce privește situația primarilor din UAT-urile maramureșene, dintr-un total de 76, doar 7 femei au acces în funcția de primar.

Situația cea mai critică este legată de prezența maramureșenilor în Parlamentul României: nicio femeie în legislature 2020-2024. Din cele nouă legislaturi de până acum, am mai avut o situație identică în 1990-1992, respectiv 2008-2012. La polul opus au fost legislaturile 2000-2004 și 2016-2020, cu trei femei din Maramureș în Parlamentul României.

„O femeie în fruntea administrației băimărene ar fi o gură de aer proaspăt”

Întrebat dacă USR are în vedere să nominalizeze o femeie pentru a candida la primăria municipiului Baia Mare, Brian Cristian a afirmat că nu exclude acest lucru și că „Ar fi o gură de aer proaspăt pentru Baia Mare”.

Radu Trufan a reiterate mesajul că USR este un partid deschis și o tribună potrivită pentru femeile care doresc să se implice în mod activ în politică și, cu cât numărul lor va fi mai mare, cu atât șansele de a prinde un loc eligibil sunt mai mari.

GlasulMM
GlasulMM