INTRARE SCHENGEN. Schimbări majore la controalele din aeroporturi

Odată cu intrarea țării noastre în spațiul Schengen, aerian și maritim, din 31 martie vom avea schimbări în ceea ce privește controalele la care sunt supuși călătorii. Mai exact, aceștia vor scăpa de anumite verificări și procedurile vor fi simplificate. În ultima ședință de colegiu prefectural, Florin Coman, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, a venit cu unele explicații privind noile reguli.
„Persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor la frontieră. Mai exact, din data de 31 martie cetățenii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor trebui să mai treacă prin controlul de frontieră. Nu se vor mai opri la filtre pentru a le fi verificate documentele, aceștia urmând a merge direct către porțile de îmbarcare. Controlul de frontieră nu se va mai face. După controlul de securitate se va face deplasarea către porțile de îmbarcare.
Apoi, însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentanții legali, nu mai sunt obligați să prezinte acel certificat de cazier judiciar în format fizic. Acel certificat certifica faptul că persoana nu este cercetată pentru diferite tipuri de infracțiuni, de la omor, trafic de persoane etc. Polițiștii de frontieră vor verifica în bazele de date, electronic, totul”, a declarat Florin Coman, șeful ITPF Sighetu Marmației.
Poliția de frontieră, în continuare prezentă în aeroporturi
Cu toate că se schimbă modalitatea de verificare a pasagerilor, polițiștii de frontieră vor rămâne în continuare în aeroporturi pentru a gestiona eventualele probleme, dar și persoanele care prezintă suspiciuni. „În punctele de trecere a frontierei, în aeroporturi, poliția de frontieră își va desfășura activitatea în continuare, vor fi prezenți acolo pentru că sunt zboruri externe, pe lângă cele către spațiul Schengen, iar dacă va fi nevoie polițiștii de frontieră vor fi dotați cu dispozitive mobile de control și vor putea să verifice punctual dacă sunt reclamații, suspiciuni etc. Dacă se vor constata probleme, atunci se vor lua măsurile legale”, a mai precizat Florin Coman.

Acesta a ținut să sublinieze că, până acum, pe aeroportul din Baia Mare nu au fost înregistrate probleme.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA