ITM MARAMUREȘ. Angajații au dreptul la un program de reintegrare după o pauză prelungită

Statisticile naționale și internaționale trag un serios semnal de alarmă asupra riscurilor psihosociale la locul de muncă. Gestionarea riscurilor psihosociale la locul de muncă nu este doar o obligația morală și o investiție bună pentru angajatori, ci este și un act juridic imperativ prevăzut de Directiva – cadru 89/391/CEE, care a fost adoptată și de legislațiile naționale și ulterior prin acordurile-cadru ale partenerilor sociali privind stresul ocupațional, hărțuirea și violenta la locul de muncă. Riscurile psihosociale la locul de muncă reprezintă factori care pot afecta sănătatea fizică și mentală și starea de bine a salariaților la locul de muncă. Este foarte important ca angajatorii să recunoască și să gestioneze aceste riscuri pentru a proteja sănătatea psihică a salariaților și nu în ultimul rând propria afacere.

”Aceste riscuri pot include stresul, conflictele între colegi, presiunea mare la locul de muncă și lipsa de control asupra activității profesionale, insecuritatea locului de muncă, izolarea socială, etc. Vă prezentăm câteva exemple de condiții de lucru care generează riscuri psihosociale, astfel: volumul de muncă excesiv, solicitări contradictorii și lipsa de claritate a rolului, schimbări organizaționale prost gestionate, comunicare ineficientă, lipsa de sprijin din partea colegilor și a conducerii, conflictul între colegi sau superiori, hărțuire psihologică și sexuală, clienți, pacienți, elevi dificili. Un alt aspect care trebuie luat în considerare legat de riscurile psihosociale, este revenirea la locul de muncă după o perioadă mai prelungită când salariatul nu a interacționat  cu, colectivul de muncă, de exemplu: concediu de maternitate sau de îngrijire copil, munca la domiciliu sau în telemuncă, incapacitate temporară de muncă, etc. In cazul revenirii la locul de muncă al salariatului/salariatei, acesta are dreptul la un program de reintegrare profesională, a cărui durată este prevăzută în regulamentul intern și nu poate fi mai mică de  5 zile lucrătoare”, a declarat Dragoș Năcuță, inspector-șef ITM Maramureș.

În acest sens, angajatorii au responsabilitatea legală de a se asigura că riscurile la locul de muncă sunt evaluate șI controlate corespunzător. Implicarea lucrătorilor în acest proces este esențială pentru asigurarea,  identificarea și gestionarea mai bună și eficientă a riscurilor. Lucrătorii și reprezentanții lor înțeleg cel mai bine problemele care pot apărea la locul de muncă, iar implicarea lor s-a dovedit a fi un factor de success în combaterea riscurilor psihosociale la locul de muncă.

 

 

GlasulMaramuresului
GlasulMaramuresului