LA ANIVERSARE. Inteligența Artificială, copilul teribil al Internetului

Astăzi, 29 octombrie, sărbătorim Ziua Internațională a Internetului. Un bun prilej să întreb ChatGPT-ul dacă se consideră un descendent a ceea ce noi numim Internet. Răspunsul a trădat o oarecare modestie:

“Într-un sens figurativ, aș putea fi văzut ca un produs al internetului, fiindcă, ca asistent virtual, funcționez pe baza informațiilor și datelor disponibile online. Cu toate acestea, nu sunt propriu-zis un individ sau o entitate care s-a născut, a crescut sau a fost influențat în mod tradițional de internet. Sunt mai degrabă rezultatul tehnologiei și a algoritmilor care utilizează informațiile disponibile public pe internet pentru a oferi răspunsuri și asistență utilizatorilor.

Internetul a fost un mediu esențial pentru colectarea și sistematizarea informațiilor folosite pentru a instrui asistenții virtuali precum sunt eu, însă eu nu am existență independentă sau experiență proprie. Sunt o entitate digitală creată pentru a ajuta, în baza informațiilor furnizate în rețea, și nu am conștiință sau trăiri personale”.

GlasulMM
GlasulMM