LA INIȚIATIVA AUTORITĂȚILOR LOCALE. Declarații de notorietate pentru 30 de cosătoare de cămeși și costume tradiționale din Ieud

Activitatea primarului din Ieud, Nicolae Traian David, de promovare a tradițiilor locale, nu a trecut neobservată de organizația non-guvernamentală La blouse roumain, care o postat o știre pe site-ul oficial:

“Pentru că azi, 15 octombrie, este Ziua Femeilor din Mediul Rural și Ziua Mondială a Meșteștugurilor, ambele consemnate de ONU și UNESCO, ne întoarcem către o altă sărbătoare, inițiată de la firul ierbii de comunitatea La blouse roumaine – ZIua Universală a Iei, pentru a vă semnala o premieră lăudabilă.

La ultima ediție din 2023, la Casa Tradițiilor din Ieud, în Țara Maramureșului, s-a întâmplat un eveniment notabil, unic în țară până acum. 30 de cosătoare de cămeși și costume tradiționale au primit din partea Primarului Nicolae Traian David și din partea Consiliului Local Ieud nu doar premii pentru efortul depus în perpetuarea portului tradițional românesc, ci și DECLARAȚII DE NOTORIETATE cu privire la abilitatea de a desfășura activități specifice meseriilor tradiționale și artizanale. Cu aceste declarații cosătoarele își vor putea desfășura activitatea economică pe persoană fizică în mod legal.

În lipsa unei legi a meșteșugarilor și artizanilor, această procedură administrativă umple o parte din vidul legislativ și aduce o binemeritată recunoaștere legală femeilor care cos, țes, brodează și duc mai departe moștenirea noastră culturală.

Recomandăm tuturor primarilor și consiliilor locale să ia astfel de măsuri cu consultarea prealabilă a comunităților care sunt cele mai îndreptățite să își recunoască și să își promoveze păstrătoarele și păstrătorii meșteșugurilor tradiționale.

Baza legală este “DECLARAŢIA TIP de notorietate cu privire la abilitatea de a desfăşura activitatea pentru care se solicită autorizarea în cazul meseriilor tradiţionale şi artizanale” din „Norma metodologică de aplicare a Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice în mod independent din 21.10.2004 .“

Felicitări domnului primar pentru inițiativă și cosătoarelor pentru creația și munca lor!”

GlasulMM
GlasulMM