LA YMCA HUB. Copiii ucraineni, ajutați să treacă peste tragedia războiului

La HUB-ul YMCA România din Baia Mare, copiii ucraineni refugiați în oraș sunt consiliați psihologic de către un expert. Victoria este, la rândul ei, o ucraineană fugită din calea războiului, iar scopul acesteia este de a-i ajuta pe cei mici să treacă mai lin prin încercările date de această situație.

Indiferent de momentele prin care au trecut copiii ajunși aici, în Baia Mare, starea lor emoțională este una fragilă. Despărțirea de mediul lor natural, în care s-au născut, de prieteni, de cercul lor de apropiați, de grădinița sau școala în care au învățat, toate acestea și-au pus amprenta asupra lor. Cei mai mulți dintre ei sunt departe de tații lor, de bunicii lor sau chiar și-au pierdut membri ai familiei. La vârste mult prea fragede, trăiesc tragedii de neînchipuit.

”Starea lor emoțională e fragilă. După ce a izbucnit războiul, părinții copiilor au fost ocupați cu problemele lor, iar cei mici nu au înțeles prea mult. Așa s-a ajuns că unii au o problemă cu somnul, alții cu frică de întuneric, sunt probleme foarte diferite, de la copil la copil”, explică Victoria, psiholog.

Pentru a veni în sprijinul copiilor, Victoria încearcă diferite tipuri de terapii, care să fie cât mai accesibile. Se folosește îndeosebi de art-terapie pe care o consideră foarte benefică în astfel de situații. Mai mult, o dată pe săptămână, face o întâlnire și cu mamele pentru a suplini suportul emoțional și pentru acestea.

În timp ce ajută copiii, Victoria trăiește propria tragedie. Ajunsă în Baia Mare tocmai din Harkov, psiholoaga încearcă în fiecare zi să devină puternică pentru a trece peste greutățile poveștii sale. Apartamentul său a fost distrus de bombardamente, dar asta nu o împiedică să viseze la ziua în care va reveni acasă, în orașul său.

”Aștept să se termine războiul și să merg acasă”, subliniază Victoria.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica