LEGEA AMBROZIEI, MODIFICATĂ. Amenzi usturătoare pentru cei care nu își curăță terenul

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a legii privind combaterea ambroziei, iar proprietarii de terenuri vor avea de îndeplinit, în fiecare an, o anumită obligație.

Astfel, s-a decis, printre altele, ca proprietarii sau deţinătorii de terenuri să efectueze, până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment, lucrări de smulgere sau erbicidare a acestei plante. 

„Proiectul de lege modifică şi completează art.1 din Legea nr.62/2018. Actul normativ urmăreşte ajustarea termenelor în care proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia efectuării lucrărilor de întreţinere a terenurilor, raportat la perioadele de răsărire şi înflorire a acestei buruieni”, scrie antena3.ro.

De asemenea, proiectul le permite proprietarilor de terenuri să solicite sprijinul autorităților locale pentru realizarea lucrărirlor de curățare.

„Autorităţile administraţiei publice locale vor proceda la efectuarea lucrărilor, pe cheltuiala solicitantului, în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării şi că obligaţia legală subzistă”.

Nerespectarea prevederilor prevederilor legale privind combaterea ambroziei, potrivit legii nr. 62/2018, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Mihai ROMAN

cm
cm