LET’S DO IT. Aproape 24 de tone de deșeuri adunate de voluntari, în Maramureș

Campania din acest an de ecologizare a județului Let’s Do It, Romania 2023!, a adunat aproximativ 11.500 de participanți, spun oficialii Gărzii Ecologice Baia Mare. Peste 40 de primării s-au alăturat proiectului și pe lângă elevi și cetățeni, multe instituții ale statului s-au alăturat acțiunii.

”Putem spune că suntem mai curați. Față de 2019, când am avut ultima centralizare, s-au adunat mai puține gunoaie. Anul acesta am strâns aproximativ 23,4 tone de deșeuri, față de 30 de tone cât au fost în 2019. Însă numărul voluntarilor a fost mai mic, cam 11.500 față de 17.000 de voluntari câți au fost în 2019.

Observăm însă un alt fenomen, în zona Băii Mari. Cei certați cu legea, care încă aruncă gunoaie în natură, le aruncă ”centralizat”. Adică am descoperit mici depozite de deșeuri cu materiale de construcție spre exemplu, sau diverse obiecte din casă, ca după o curățenie generală. Cele mai murdare zone sunt pe lângă ape, inclusiv acolo unde se poate pescui, sau unde sunt locuri de picnic”, a declarat Silvia Pop, coordonator județean, președinte Garda Ecologică Baia Mare.

În campanie au fost 41 de primării implicate: Baia Mare, Repedea, Botiza, Ariniș, Sarasău, Baia Sprie, Oarța de Jos, Copalnic Mănăștur, Valea Chioarului, Sighetu Marmației, Dragomirești, Seini, Cavnic, Mireșu Mare, Groșii Țibleșului, Tăuții Măgherăuș, Asuaj, Tg. Lăpuș, Bogdan Vodă, Ieud, Băița, Remeți, Câmpulung La Tisa, Coltău, Bicaz, Lăpuș, Recea, Vișeu de Sus, Coroieni, Satulung, Fărcașa, Băsești, Finteușu Mic, Gârdani, Ulmeni, Coaș, Vadu Izei, Șieu și Rona de Sus.

Instituții și organizații: aproape toate unitățile școlare din județ, Direcția Silvică Maramureș, Jandarmeria Maramureș, Serviciul Județean de Ambulanță , Poliția, ISU Maramureș, Apele Române, Garda de Mediu, Agenția de Mediu, reprezentanți ai Prefecturii Maramureș, Consiliului Județean, Ocolul Municipal Baia Mare, ADI Deșeuri Maramureș, precum și o serie de agenți economici din județ.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA