MARAMUREȘ. Acțiune de salvare a unui bărbat aflat în hipotermie

În momentul de față, în Maramureș se află în desfășurare o acțiune de salvare a unui bărbat aflat în hipotermie și cu degerături. Acesta este de origine ucraineană și se află în zona Muntelui Bendreasca. se pare că bărbatul ar fi trecut ilegal granița, din dorința de a scăpa de război. El a fost văzut de un alt ucrainean, care a dat alarma.

”În data de 22.01.2024 ora 14.00, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Poienile de Sub Munte au fost informați de către un cetățean ucrainean că un alt ucrainean care a trecut ilegal frontiera de stat s-a rătăcit în zona Muntelui Bendreasca și solicită ajutor, întrucât nu se mai poate deplasa (ar fi suferit degerături, iar stratul de zăpadă în zona indicată măsoară peste 2 metri). În baza informațiilor oferite de cetățeanul ucrainean care a făcut sesizarea s-a stabilit ca posibil loc zona de responsabilitate a SPF Poienile de Sub Munte, în extravilanul localității Repedea.

S-a luat legătura cu lucrătorii din cadrul Salvamont Maramureș și au început căutările. La acțiune participă 4 lucrători din cadrul Salvamont, cu 1 autospecială, precum și 5 polițiști de frontieră cu 2 autospeciale și un snowmobil, în calitate de forță de sprijin și un elicopter SMURD cu echipaj medical la bord”, anunță oficialii ITPF Sighetu Marmației.

ACTUALIZARE:

Reprezentanții Salvamont Maramureș au anunțat că ”cetateanul ucrainean a fost gasit in timp record de echipele de cautare -salvare fiind in acest moment coborât la baza muntelui unde va fi predat echipajelor medicale venite in sprijin de unde va fi transportat la unitatea medicala penttu investigatii mai ample.
Barbatul se afla in hipotermie si prezinta degeraturi la membrele inferioare iar starea lui de sanatate este precara datorita conditiilor in care s-a expus dar ceea ce este cel mai important…. este in viata. Cu siguranta noaptea geroasa care urmeaza cu temperaturi pe munte de pana la -15 grade putea avea un efect fatal in cazul in care barbatul ar fi ramas pe munte.

Echipele de cautare salvare coboara de pe munte , coborare care va dura aprox 2 ore datorita zapezii mari care ingreuneaza deplasarea salvatorilor montani”.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA