MARAMUREȘ. Verificări privind reciclarea deșeurilor, la toate UAT-urile

În această perioadă, oficialii Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Maramureș desfășoară un control în tot județul pentru a vedea felul în care se realizează colectarea selectivă, dar și care este gradul de reciclare. Cu toate că deja au fost verificate cam jumătate din UAT-uri, concluziile nu sunt încurajatoare.

Acest control are două componente. O primă componentă este verificarea atingerii țintei pentru reciclare reutilizare, de 50% aferentă anului 2022 și situația actuală privind contractele care există încheiate între UAT-uri și operatori de salubrizare sau ADI Deșeuri, privind implementarea colectării separate, privind gestionarea deșeurilor din construcții și demolări. Facem precizarea că în actele de control stabilim măsură cu termen de 31 decembrie 2023 privind asigurarea colectării separate și reciclarea la sursă a biodeșeurilor sau colectarea separată a biodeșeurilor fără a fi amestecate cu alte tipuri de deșeuri.

Pot să spun că am controlat aproape jumătate din UAT-urile din județ, iar o constatare generală este faptul că chiar și pe zona 1 unde avem deja implementată colectarea separată pe patru fracții, procentul de reciclare/reutilizare variază între 12 și 18% pentru anul 20222 cu mici excepții. În general  orașele sunt cele care ating 38 sau 44%”, a declarat Marcela Chindriș, comisar șef al Gărzii de Mediu Maramureș.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA