MARCA STELIAN BLAGOSLOV: “Bătrânețe”, o nouă operă de artă în parcul din centrul orașului Baia Sprie

Stelian Blagoslov are studii de inginerie mecanică, la Universitatea Tehnică Cluj Napoca (1989). A fost unit manager la ING Asigurări de Viață, timp de patru ani, apoi 8 ani director general la SC Steelram SRL, iar din 2019 este consilier vânzări, la Merlin Auto.

“În perioada gimnaziului, la Școala de Arte din Baia Mare, am avut norocul să fiu instruit de dascăli adevărați, care simțeau arta și care au știut să ne poarte prin „magia” conceptului de artă. Pe lângă tehnici de lucru, am învățat Istoria artei (ca materie de studiu) și am fost tăvălit printr-o altă istorie decât cea pe care o învață majoritate elevilor, și anume: o istorie a frumosului”, declara Stelian Blagoslov într-un interviu acordat Danei Gagniuc-Buzura, pentru Revista Cultura, în decembrie 2022.

În anii 90, a publicat grafică în Graiul Maramureșului (pentru rubrica Erezii săptămânale), iar apoi caricaturi pentru Glasul Maramureșului.

Apoi s-a familiarizat cu fluiditatea metalului, “cu toate stările prin care acesta putea trece. Am învățat ce înseamnă metalul turnat, laminat, forjat și tratat tehnic. Am învățat că metalul îmi poate fi prieten și dușman, că poate fi o formă brută, definită sau un obiect deosebit și de un rafinament pe care doar ceasornicarii elvețieni știu să-l pună în valoare”.

De curând, a primit o comandă din partea Primăriei orașului Baia Sprie, pentru o operă de artă. Lucrarea va fi amplasată în parcul orașului: “Parcul este un loc în care poti vedea adesea odihnindu-se oameni în vârstă, trudiți după o viață de om, iar eu m-am gândit că ar fi potrivit să fac o lucrare care să-i reprezinte”, a declarat Stelian Blagoslov.

Lucrarea «Bătrânețe» este executataă în stil contemporan și face parte din categoria lucrarilor de artă urbană. “Lucrarea este executata din oțel, ceea ce îi conferă si o durabilitate mare și m-aș bucura dacă cetătenii din Baia Sprie ar considera că mi-am adus aportul în mod benefic și decent la decorarea acestui parc. Mi-aș dori ca și nepoții mei să-și poata face o poză cu «Bătrânul» din parc”, a declarat Stelian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GlasulMM
GlasulMM