NEONATOLOGIE. “Nou-născutul poate să rămână cu ochii deschiși câteva ore după naștere”

După primele momente magice în care proaspăta mămică ia un scurt contact cu nou-născutul, acesta este preluat de neonatologi și consultat. În cazul în care părinții doresc, micuțul este vaccinat, iar apoi este adus din nou mamei. Dacă nașterea a fost una naturală, nou-născutul este pus imediat la sân și proaspăta mămică este ajutată și sprijinită de personalul instituției în procesul de alăptare, dacă întâmpină dificultăți.

”După consultul inițial al nou-născutului, îi facem vaccinările, acolo unde părinții nu refuză vaccinarea. Îl ținem la căldură, pentru că nou-născutul pierde căldură. A ieșit din corpul mamei, unde a stat la o anumită temperatură. Contactul cu aerul este cu totul și cu totul altceva.

Atunci îl împachetăm frumos și-l ducem din nou la mamă, care este din nou euforică. Și se privesc în ochi, pentru că nou-născutul poate să rămână cu ochii deschiși câteva ore după naștere. Dacă îl gâdilați în pamă își deschide mâna și pentru că vă simte. Simte fiecare atingere a mamei, fiecare vorbă.

Este adevărat că dacă este operație cezariană nu-l putem pune imediat la sân, pentru că nu ai cum. Dar, ne străduim să punem copiii imediat la sân, după naștere, cel puțin pe secția de neonatologie, mai ales acum că avem ajutoare de la 1 ianuarie, pentru că este foarte greu ca un asistent să ajute 22 de copii”, a declarat dr. Margareta Pîrvănoiu, medicul șef al Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

GlasulMM
GlasulMM