NIMĂNUI NU-I PASĂ – Râul Lăpuș, poluat din cauza scurgerilor de pe iazul Bloaja

Nu mai e o noutate pentru nimeni poluarea cu ape de mină din unele localități din județ. Vedem asta la Cavnic, pe drumul județean, unde anumite porțiuni sunt galbene din cauza scurgerilor de apă de mină, vedem asta la Nistru, când avem din când în când poluări ale apelor, dar vedem și la intrarea în Băiuț, celebrul Iaz Bloaja.

Cei de la Go Green Resources trăgeau un semnal de alarmă legat de iazul Bloaja, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 6 hectare, la începutul lunii septembrie, pe rețelele de socializare fiind postat un filmuleț care arată cât de mare e poluarea în zonă. Din cauza acestui iaz, râul Lăpuș este contaminat încontinuu, lucru care se poate vedea de oricine intră în comuna Băiuț.

La câțiva zeci de metri de iaz se află un izvor de apă, chiar la marginea drumului județean, folosit nu doar de localnici, ci și de turiști. În ciuda tuturor acestor semnale de alarmă, nu se întâmplă nimic. Autoritățile statului spun că nu sunt bani, deși vedem că unii sunt prinși cu mulți bani în portbagajul mașinii, bani cu care poate s-ar fi reușit ecologizarea unui mic iaz.

Primăria Băiuț spune că în comună sunt trei iazuri, dar doar cel de la Bloaja dă probleme de mediu. Fiindcă se scurge direct în apele Lăpușului. O plimbare prin zonă spune totul, iar fotografiile nu au nevoie de comentarii.

„Avem un iaz pe Leorda, foarte vechi, al doilea pe Bloaja, iar al treilea a fost ecologizat de IMI SA. Avem doar unul cu concentrat, care tot curge, care e și neecologizat. Cel de la Leorda e împădurit, cel de la Bloaja fiind cu probleme de mediu”, spune primarul din Băiuț, Maciuc Viorica.

Marcel ȘERBAN

dh
dh