
NOU. Grup de suport pentru vârstnicii ucraineni
Un grup de suport pentru vârstnicii ucraineni a fost înființat în cadrul HUB-ului YMCA România din Baia Mare. Acolo, seniorii cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani găsesc atât consiliere psihologică, cât și o agendă de activități care să îi angreneze într-un circuit benefic pentru starea lor de spirit.
Raisa este psihologul YMCA care se ocupă de vârstnicii ucraineni, conaționalii ei, de altfel. Activitatea ei profesională e legată de ONG-ul băimărean din luna octombrie a anului 2022, când a început consilierea pentru adulții veniți de peste hotare. E originară din Dnipro, oraș în care a activat ca și psiholog și înainte de izbucnirea războiului.
De când și-a luat acest rol, de a-i îndruma pe ucrainenii doborâți psihic de experiența acestui conflict militar, Raisa a ascultat povești de neimaginat pentru cei care încă nu cunosc ororile războiului.
”Am consiliat mulți ucraineni, cu povești de toate felurile. Uite, spre exemplu, am avut o persoana care a povestit cum a supraviețuit ocupației de trei luni din Mariupol. Apoi, sunt foarte multe femei ai căror soți sunt pe front, în armată, și au nevoie de încurajare. Familiile care și-au pierdut casele trăiesc, iarăși, drame de neimaginat. E greu de consiliat astfel de cazuri, dar am succes”, a punctat Raisa pentru Glasul Maramureșului subliniind că are pe agenda zilnică în jur de 6-7 sesiuni de consiliere.
O grupă de vârstă ignorată de la debutul acestui război a fost cea reprezentată de vârstnici, motiv pentru care Raisa a înființat un grup suport pentru seniorii cu vârste între 60 și 80 de ani.
”Am văzut că cei mai în vârstă primesc mai puțină atenție sau chiar deloc. Așa a apărut ideea înființării unui grup în care acești să vină să socializeze, să nu stea singuri acasă. E un fapt esențial pentru ridicarea moralului”, a subliniat Raisa.
Astfel, vârstnicii beneficiază de un program special dedicat lor în care se uită la filme, sunt angrenați în diferite jocuri și învață lucruri noi.
”Sunt curioși, mai ales de sfera psihologică și își doresc să învețe mereu ceva nou. Partea cea mai grea e că mulți nu mai au unde să se întoarcă, nu mai au case, iar copiii lor nu le dau voie să se întoarcă înapoi deoarece aici e mai sigur pentru ei”, a concluzionat Raisa.
Maria STOICA