NOUTATE. Tatuajele acceptate și-n structurile MAI

În viitor se vor putea înscrie în instituțiile de învățământ ale MAI inclusiv persoanele tatuate. Până acum, acest lucru interzis. Vor exist însă și excepții și-n continuare nu vor acceptate persoanele tatuate pe față, pe gât sau alte zone ale capului. Reprezentanții Sindicatului Europol prezintă, pe scurt, principalele modificări privind Statului polițistului

”Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparență decizională proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, care aduce următoarele schimbări, astfel:

  1. La concursul de admitere în instituțiile de învățământ ale MAI vor putea participa și candidații cu tatuaje pe corp, singura restricție fiind pentru cei cu tatuaje pe față, gât sau alte zone ale capului.
  2. Se va legifera acordarea gradului profesional în funcție de vechimea în MAI și pentru absolvenții  Academiei de Poliție, forma de învățământ la zi. Momentan se acordă doar pentru polițiștii care urmează cursuri la Academia de Poliție la forma,  frecvență redusă.
  3.  Apare obligativitatea îndeplinirii tuturor condițiilor de ocupare prevăzute în fișa postului  în cazul împuternicirii pe funcție, față de situația actuală când trebuia îndeplinită doar condiția de studii.
  4.  La concursul pentru ocuparea postului de conducere/execuție vacant se introduce obligativitatea înregistrării și audio și video, față de situația de acum când putea fi aleasă doar o singură formă.
  5. Se introduce posibilitatea decontării cheltuielilor de asistență juridică și după ce a fost desfășurat procesul penal/civil, în termen de 3 ani,  față de situația actuală când se puteau deconta doar pe timpul cât polițistul avea calitate în dosar.
  6. Se reintroduce ”Atenționarea” polițistului, ca măsură administrativ-preventivă, după ce este efectuată cercetarea disciplinară, neavând efecte asupra raporturilor de serviciu ale polițistului. Momentan, pot fi dispuse sancțiuni ce produc efecte, precum mustrarea, diminuarea drepturilor salariale sau amânarea înaintării în gradul profesional următor.
  7. Se introduc noi condiții de îndeplinit pentru membrii Consiliului de Disciplină, fiind asigurată participarea echitabilă a membrilor colectivului, prin raportare la numărul de desemnări anterioare.
  8. Se dă posibilitatea modificării raporturilor de serviciu prin mutare, delegare, detașare sau împuternicire și atunci când polițistul e cercetat disciplinar, procedura continuându-se la noua unitate, față de situația actuală, când nu se pot modifica raporturile de serviciu pe timpul cercetării disciplinare;
  9. Se legiferează situația răspunderii materiale a polițistului, asta după ce în anul 2022, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională OUG nr. 121/1998, actul normativ prin care polițiștii erau cercetați administrativ”, arată echipa Sindicatului Europol.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA