OFICIAL. În Baia Mare se vor forma asistenți medicali licențiați

UMF „Iuliu Haţieganu” a anunțat oficial că va deschide o extensie universitară la Baia Mare, unde va forma asistenţi medicali licenţiaţi, acordul de cooperare dintre universitatea clujeană, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare şi Consiliul Judeţean Maramureş fiind semnat astăzi, 9 mai.

Conducerea universității clujene a anunțat că în cadrul noii extensii universitare din Baia Mare, pregătirea studenţilor va fi asigurată de cadrele didactice ale Facultăţii de Medicină, precum şi de cadre universitare asociate, profesionişti ai Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”.

„Dorim să venim în sprijinul tinerilor care aspiră la o carieră în domeniul sănătăţii, dar care, din diverse motive, nu pot studia la Cluj-Napoca sau în alt centru universitar din ţară. Prin această extensie pe care o vom deschide la Baia Mare, dorim să furnizăm servicii educaţionale de înaltă calitate şi să le oferim celor interesaţi de profesiile medicale oportunitatea de a beneficia de expertiză noastră în formarea profesioniştilor din sănătate”, a transmis prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Oficialii universității mai spun că extinderea activităţii UMF „Iuliu Haţieganu” în Baia Mare, prin formarea de asistenţi medicali, vine în întâmpinarea nevoilor actuale din sistemul de sănătate şi va contribui la creşterea calităţii actului medical, în acest domeniu, în beneficiul pacienţilor. Conducerea UMF „Iuliu Haţieganu” are în vedere că pe viitor să ofere tinerilor din regiunea de nord-vest a ţării mai multe programe de studiu de 180 şi 240 de credite, respectiv studii de licenţă de 3 şi 4 ani.

„Asistenţii medicali joacă un rol esenţial în furnizarea de îngrijiri de sănătate. Aceştia sunt profesionişti calificaţi care oferă asistenţă medicală şi îngrijire pacienţilor, sub supravegherea medicilor. Asistenţii medicali lucrează într-o varietate de medii, precum spitalele, clinicile, centrele de îngrijire a vârstnicilor şi centrele de sănătate, fiind membri indispensabili ai echipei medicale. Rolul asistenţilor medicali este unul complex, care implică o gamă largă de responsabilităţi, cum ar fi monitorizarea stării de sănătate a pacienţilor, administrarea medicamentelor şi a tratamentelor prescrise, efectuarea procedurilor medicale şi a testelor de diagnosticare, acordarea îngrijirilor de bază. În plus, asistenţii medicali au şi un rol important în comunicarea cu pacienţii şi familiile acestora, explicând procedurile medicale şi tratamentele, furnizând informaţii despre starea de sănătate a pacienţilor şi oferind consiliere şi sprijin emoţional.

În concluzie, rolul asistenţilor medicali este esenţial pentru buna funcţionare a sistemului de sănătate, aceştia contribuind la îngrijirea şi tratamentul pacienţilor şi la asigurarea unei asistenţe medicale de calitate”, arată oficialii Universității.

Marcel ȘERBAN

dh
dh