ORDONANȚA TRENULEȚ. Măsuri de austeriate de la 1 ianuarie 2025
Guvernul se va întruni în cursul zilei de azi pentru a adopta o ordonanță de urgență privind unele măsuri de austeritate care vor fi valabile de la 1ianuarie 2025. Principalele măsuri vizate sunt:
– reducerea plafonului de venituri realizate de către o persoană juridică română, de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro;
– eliminarea condiției de realizare a veniturilor din consultanță și management, în proporție de 80%, utilizată pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor.
– eliminarea facilităților fiscale acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității de creare programe pentru calculator sau de la angajatori din sectoarele construcții, agricol și industria alimentară în condiţiile stabilite prin Codul fiscal, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.
– majorarea cotei de impozit pentru veniturile din dividente de la 8% la 10% pentru dividendele distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2025.
– se reinstituie impozitul pe construcții, care va fi datorat de persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare şi funcţionare.
– valoarea costului standard pentru fondul de burse şi protecţie socială în lei pe student se menţine la nivelul aferent lunii noiembrie 2024.
Ministerul Finanţelor precizează că măsurile propuse prin proiectul de act normativ au în vedere angajamentul asumat de Guvern în cadrul PNRR privind revizuirea cadrului de impozitare existent în România, asigurându-se corectitudinea şi echitatea în sistem pe principiul neutralităţii taxării, precum şi implementarea unui sistem fiscal mai corect, mai eficient, mai simplu şi mai transparent, fără a fi afectată creşterea economică şi dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală.