PE SURSE. Candidați la Primăria Baia Mare, sub lupă…

Partide parlamentare

PNL = Ionel Bogdan. Candidatura președintelui PNL Maramureș a iscat numeroase discuții și controverse, deoarece toată lumea se aștepta ca liberalii să îl desemneze pe Ionel Bogdan drept candidat pentru un nou mandat la șefia CJ. Însă la București s-a decis altceva (nu intrăm în detalii) și cum politicienii sunt soldați disciplinați, s-a respectat decizia centrului.

PSD = Doru Dăncuș. Fost locotenent al primarului Cătălin Chereches, o etichetă pe care nu o poate îndepărta chiar dacă s-ar spăla cu toate apele din lume. O vreme, fostul țărănist a jucat la două capete, dorindu-și să fie candidat atât din partea PSD, cât și din partea AUR. Dar după vizita lui George Simion în Baia Mare, în weekend, a trebuit să aleagă; și a ales PSD – loz necâștigător, știindu-se prea bine că social-democrații nu au trecere la băimăreni. În plus, tot în weekend, a fost fluierat copios de publicul prezent în Sala Sporturilor, la o gală de box. Dosar închis.

AUR = ? După incidentul descris mai sus, liderii AUR au purces la identificarea unui candidat pentru Primăria Baia Mare. Variante se vehiculează (3), dar oficial numele va fi dezvăluit probabil doar duminică, 7 aprilie.

USR (în alianță cu PMP) = Brian Cristian. Deputat în funcție, președinte al organizației muncipale USR, tânăr, dezinvolt, bun vorbitor, cu viziune. Vine după un mandat de patru ani, de pe băncile Parlamentului, unde a impresionat printr-o activitate extrem de productivă. La capitolul dezavantaje trecem asocierea cu PMP și lipsa de unitate din interiorul partidului.

Partide neparlamentare

Forța Dreptei = Cristian Anghel. Fostul edil, condamnat și el la închisoare cu executare, a sperat că va fi candidatul Alianței Dreapta Unită (USR, PMP , Forța Dreptei), dar în final a rămas în curtea uni partid mic, de buzunar, neparlamentar, cu 1-2% în sondaje.

Inițiativa Verticala Nouă = Mircea Cirț. Credința fostului candidat al liberalilor din 2020 este că băimărenii îl doresc ca și primar pe el și numai pe el. Și-a făcut un partid și a început să negocieze cu toată lumea susținerea candidaturii. Are mult timp liber și mulți bani.

PUSL = Liviu Marian Pop. Fostul ministru al educației într-un guvern de tristă amintire se zbate ca peștele pe uscat, nu ca să fie primar (e suficient de pragmatic să înțeleagă că nu e posibil), ci să se întoarcă în Parlament, folosind ca și trambulină candidatura la Primăria Băii Mari.

UDMR = Istvan Pap / Zsolt Pinter. Unicul scop al candidaturii este o mai eficientă negociere pentru un nou mandat de viceprimar.

Concluzie. Pariem pe o competiție între candidatul PNL, Ionel Bogdan, și cel al USR, Brian Cristian.

Dorin ȘTEF

GlasulMM
GlasulMM