SEMNAL DE ALARMĂ. Distracția off-road afectează viața sălbatică

Asociația Wild Caraș Severin atrage atenția în această perioadă, că turismul off-road poate să ducă la moartea puilor de animale sălbatice.

De aceea, pentru a proteja fauna, este bine ca în lunile aprilie-iulie iubitorii de adrenalină ar trebui să evite traseele împădurite. De asemenea, oficialii asociației au prezentat și o serie de recomandări, după cum urmează:

”În perioada mai-iunie, au loc fătările la cervide: căprioară, cerb lopătar, cerb comun. De asemenea, au apărut deja purceii de porc mistreț. Mai ales în această perioadă, animalele au cel mai mult nevoie de liniște! În primele zile de viață, puii și vițeii sunt lăsați de către ciute și căprioare în locuri ferite, deoarece nu pot încă fugi. Aceștia sunt alăptați periodic, iar mama este tot timpul în apropiere.

Zgomotele puternice pot speria puii, iar aceștia fie se pot accidenta, fie se pot pierde de mamă, fiind astfel condamnați la o moarte sigură! Știm că majoritatea pasionaților de enduro sunt și iubitori de natură, așa că vă rugăm să țineți cont de următoarele recomandări:

  • În perioada aprilie-iulie, încercați să vă stabiliți trasee care nu trec prin zonele împădurite.
  • Încercați să slăbiți puțin accelerația în acestă perioadă
  • Dacă traversați zone cu pădure, circulați doar pe drumurile forestiere existente, nu vă abateți de la traseu. Animalele sălbatice evită în general drumurile circulate de om.
  • Nu intrați în arii protejate (parcuri naționale, parcuri naturale, rezervații, etc). Aceste locuri sunt adevărate “oaze” de liniște în perioada fătărilor, existând chiar o migrație spre aceste zone. În plus, sporturile cu motor sunt interzise în aceste zone.
  • Daca găsiți pui sau viței, nu atingeți aceste animale și nu le luați din locurile găsite. Nu sunt animale părăsite, nu a murit “mămica”, așa își petrec primele zile de viată, până pot fugi de prădători. Nu le atingeți, nu va faceți poze cu ele, pentru că pot fi abandonate din cauza mirosurilor cu care rămân impregnate: miros uman, deodorant, etc.

Ana-Maria HOJDA

(Credit foto: Asociația Wild Caraș-Severin)

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA