Pietrele de mină din Maramureș se vând pe bani frumoși

Nu este o noutate pentru nimeni faptul că în Maramureș avem pietre de mină deosebit de valoroase. Fiecare miner și-a adus acasă măcar o dată o astfel de piatră de mină. Dacă atunci acest lucru nu era extrem de important, acum însă lucrurile stau altfel. Acum însă pe site-urile de specialitate aceste bogății din munții din Maramureș se vând pe bani frumoși, de la câteva sute de lei la cine știe cât. Se vând barite, cuarț cu pirită și calcită sau cuarț transparent cu pirită. Ca să dăm doar câteva exemple.

Însă avem cel mai bun exemplu despre cât de valoroase sunt aceste pietre de mină. Spargerea care a avut loc la Muzeul de Mineralogie, despre care acum nu mai vorbește nimeni. Atunci, în 2014, chiar în luna ianuarie, era furat un exponat din tezaurul național al României. Piatra furată era asigurată atunci pentru foarte mulți bani. S-a furat un eșantion de calcit jumătate alb, jmătate negru, sferic, despre care nici în ziua de azi nu se mai știe nimic. Hoțul a intrat, a știut exact ce să fure și dus a fost. Jaf în câteva secunde. Jaful perfect, ar spune unii.

Însă realitatea e alta. Bogățiile Maramureșului se vând la străini. Și nu interesează pe nimeni. Avem exponate scoase la vânzare de la Mina Băiuț, Herja, din zona Borșa, Baia Borșa, iar din țară de la Roșia Montană.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA