PILONUL 2. Cum scapi de impozitul de 10% pentru plata pensiei private obligatorii

Banii din Pilonul 2 de pensie (obligatorie) se pot solicita doar după primirea deciziei de pensionare, de la Casa de Pensii. Plata se poate face eșalonat sau într-o singură tranșă.

Foarte important de reținut: în cazul în care plata se face într-o singură tranșă, suma de bani se impozitează cu 10%. Adică, dacă participantul are în cont suma de 10.000 lei, va primi net doar 9.000 lei, 1.000 de lei reprezentând impozitul încasat de stat.

În cazul în care dorește să primească toți banii, poate opta pentru plăți eșalonate, lunare, care să nu depășească 2.000 lei. De ce? Conform Codului Fiscal, veniturile din pensii ce nu depășesc 2.000 lei, nu sunt impozitate. Asta înseamnă cinci tranșe lunare de 2.000 lei (pentru o valoare a contului de 10.000 lei).

Însă începând cu 1 ianuarie 2024, contribuțiile la pensia administrată privat Pilon 2 nu vor mai fi impozitate la plata sumelor acumulate în conturile de pensie privată. Impozitul se va aplica doar câștigurilor nete rezultate în urma investirii acelor contribuții de către administratorii fondurilor de pensii private, din care se deduce același plafon neimpozabil de 2.000 lei.

Astfel, participanții care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege și vor încasa banii de pensie privată după 1 ianuarie 2024, vor beneficia de noile prevederi ale Codului Fiscal privind scutirea de impozit pe contribuțiile accumulate.

GlasulMM
GlasulMM