PROBLEME MARI ÎN JUDEȚ. Cadastrare fără specialiști nu se poate

În condițiile în care în multe UAT-uri din județ s-a dat startul cadastrării sistematice, problema specialiștilor în acest domeniu a revenit în actualitate.

Dacă înainte cetățenii erau cei care se loveau de diverse dificultăți în momentul în care doreau să-și întăbuleze terenurile, acum și autoritățile locale se confruntă cu aceași problemă. Conducerea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Maramureș spune că județul nostru are suficienți specialiști pe hârtie. În realitate, cei mai mulți topografi autorizați sunt inactivi, din diverse motive sau iau doar câteva lucrări pe an. ”Se simte în județul Maramureș o lipsă acută a topografilor și de când Universitatea de Nord și-a închis secția de măsurători terestre și cadastru din Baia Mare. La nivel național nu prea există o corelare între cerințele economiei naționale și cerințele din învățământul superior. În județul Maramureș avem în jur de 220 de topografi autorizați, dar din aceștia activi sunt mai puțin de 40%. Lucrări de cadastru fac cam jumătate din cei 40%, adică în jur de 30-40 de topografi. Cei care sunt autorizați, mulți sunt în vârstă și nu mai lucrează deloc sau foarte puțin”, a declarat Ovidiu Ștefan, directorul OCPI Maramureș.

Nu vine nimeni din urmă

Tinerii care ar trebui să le ia locul lipsesc și ei. Sunt prea puțini cei care se prezintă acum la examenul de autorizare, odată ce au terminat studiile. ”Dacă acum 7 ani de zile, o dată la două luni, aveam examen pentru autorizare pe catgoriile C și B și veneau la autorizare 7-10 specialișiti ingineri, anul trecut cred că am avut examen de 3 ori și au fost câte 4-5 candidați. Anul acesta am organizat o singură dată examenul de autorizare pentru 5 oameni”, a concluzionat Ovidiu Ștefan.

Ana-Maria HOJDA

Ana Maria Hojda
Ana Maria Hojda