PROIECT. Revitalizarea transportului public de persoane din Maramureș

În perioada postdecembristă, județul Maramureș nu a excelat la capitolul infrastructură, fapt care a afectat semnificativ și turismul. Aeroportul din Baia Mare se peticește an de an, fără efecte vizibile. Rețeaua feroviară e la pământ, iar stațiile CFR sunt abandonate. Autogara din Baia Mare a ajuns o ruină, iar transportul rutier de persoane se face intermitent de către firme private (mai mult pirați). Cât privește starea drumurilor județene, putem spune că s-a investit enorm, dar au rămas multe tronsoane nereabilitate.

Prin Strategia de dezvoltare durabilă a județului Maramureș (2021-2027), autoritățile județene propun un portofoliu de proiecte în domeniul infrastructurii de transport. Astfel, se vor construi drumuri de centură, cu caracter regional, pentru localitățile Baia Mare, Sighetul Marmației și Tăuții Măgherăuș (prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii).

Variante de drum ocolitoare, cu caracter local, sunt prevăzute la Baia Sprie, Borșa, Cavnic, Dragomirești, Săliștea de Sus, Seini, Somcuta Mare, Târgu Lăpuș, Ulmeni, Vișeul de Sus (prin Strategia regională mobilitate urbană durabilă și orașe inteligente a Regiunii Nord-Vest 2021-2027).

CJ Maramureș a inițiat proiectul realizare tunel Gutin.

Se vor moderniza stațiile CF din localitățile Baia Mare, Vișeul de Jos și Tăuții-Măgherăuș (Bușag).

Un alt proiect vizează amenajare autogară publică Baia Mare, dar și stații publice pentru transportul public județean de persoane, în toate UAT-urile din județ.

(Foto: Arhiva Glasul)

GlasulMM
GlasulMM