PROIECTE. Administrația din Bârsana investește în educație
Pornind de la premisa că investiția în educație aduce beneficii pe termen lung, administrația publică din Bârsana și-a concentrat eforturile, în ultimii doi ani, pentru depunerea unor proiecte menite să modernizeze spațiile în care își desfășoară activitatea școalrii și preșcolarii din comună.
Primarul Teodor Ștefanca: “Am reușit să reabilităm Școala cu clasele I-IV din Bârsana. De-acum copii pot să își desfășoare activitatea în condiții normale și decente. Au fost îndepărate sobele de teracotă, fiind introdus un sistem modern de încălzire a spațiilor interioare. În prezent avem circa 350 de copii în toată comuna.
De asemenea, am reabilitat Școala din Nănești. Însă, din păcate, acolo numărul de copii este în scădere, astfel încât s-a luat decizia, atât la nivelul Inspectoratului Școlar Județean, cât și la nivelul conducerii Școlii din Bârsana, să îi aducem pe acești copii în Bârsana. E adevărat, sunt părinți care au luat decizia de a-i duce pe copii, încă din ciclul primar, la școlile din municipiul Sighet, dar sunt puțini. Consider că la Bârsana se face școală.
Tot în ceastă perioadă am reușit să construim o grădiniță nouă, în localitatea Bârsana, prin Ministerul Educației. Deja de mai bine de doi ani copiii își desfășoară activitatea în noul sediu.
Comuna Bârsana a obținut, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, suma de 1,6 milioane lei, pentru reabilitarea și modernizarea Școlii de pe Valea Muntelui, din localitatea Bârsana. În perioada următoare vom face toate demersurile pentru organizarea licitației și desemnarea unui constructor, să înceapă lucrările.
De asemenea, avem Școala cu clasele V-VIII, Școala Mare, pe care vrem s-o reabilităm. Am așteptat o sursă de finanțare mai însemnată. Avem deja expertizele necesare efectuate. În plus, nu demult ni s-a aprobat cererea de finanțare pentru dotarea tuturor școlilor cu mobilier, aparatură, tablă inteligentă șamd”, a declarat Teodor Ștefanca, primarul din Bârsana.