PROIECTE. Cursuri de prim ajutor în şcoli şi zi liberă pentru angajaţii care participă la astfel de cursuri

Cazurile în care copii mor dintr-o prostie sunt destule. Cu siguranță că lucrurile s-ar putea schimba dacă părinții și nu numai ar cunoaște niște reguli de prim ajutor care se pot dovedi de multe ori salvatoare. Tocmai de aceea avem acum depuse două proiecte de lege pentru ca tot mai mulţi români să aibă noţiuni de prim ajutor. Unul dintre prevede predarea educaţiei de prim ajutor în şcoli, respectiv un al doilea prin care se cere ca angajaţii care urmează cursuri de prim ajutor să beneficieze de o zi liberă.

„Educaţia de prim ajutor salvează vieţi. Este primul pas pe care îl putem face – să pregătim generaţiile viitoare să fie pregătite. De când am preluat mandatul, lucrez pentru a introduce Educaţia de prim ajutor în şcolile noastre. Îmi doresc ca toţi copiii să fie pregătiţi să acorde ajutor în situaţii limită. Să poată salva vieţi dacă situaţia o cere. Dar, pentru asta, trebuie ca Educaţie de prim ajutor să fie o materie atractivă, predată de specialişti cu pregătire psihopedagogică şi cu o bază practică. Copiii au nevoie să înţeleagă, să vadă, să exerseze, nu să înveţe pe de rost”, declară deputatul Alin Apostol, inițiator al acestui proiect de lege.

Acesta spune că „în teorie, educaţia de prim ajutor este încorporată în materia Educaţia pentru sănătate. În realitate, însă, Educaţia pentru sănătate este o materie opţională şi doar aproximativ 5% dintre copiii din România urmează această materie. În plus, Educaţia de prim ajutor beneficiază doar de un subcapitol în manualele de clasa a V-a şi a VI-a de Educaţie pentru sănătate. Se impune, aşadar, să existe cursuri modulare în şcoli cu noţiuni de prim ajutor. Proiectul de lege a fost scris în urma întrevederilor avute de deputatul cu experţi în prim ajutor, atât din partea Crucii Roşii, cât şi din partea DSU, cu reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Administraţiei Prezidenţiale”.

„70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Am gândit un mecanism prin care nici să nu obligăm, nici să nu împovărăm angajatorii. Îi încurajăm pe cei care vor să urmeze cursuri de prim ajutor astfel încât, în situaţia producerii unor incidente, să poată ajuta pe cei în nevoie”, concluzionează deputatul.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA