PROTECȚIA MEDIULUI. Emilia Talpoș despre calitatea aerului din Baia Mare și ”ucigașii invizibili”

Unul dintre indicatorii extrem de importanți în ceea ce privește calitatea aerului din Baia Mare și din Maramureș se referă la PM 2,5 (particulele în suspensie fine), care au efecte nocive asupra sănătății și duc la o mortalitate precoce. Cât de periculoase sunt aceste particule, au analizat și reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, care au precizat că trebuie luate măsuri pentru scăderea concentrației medii anuale la acest indicator.

Conform normelor europene, calitatea aerului din Baia Mare este una slabă, după cum explică și Emilia Talpoș, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Maramureș. Astfel, pentru a proteja sănătatea populației, ar trebui ca această concentrație medie anuală la PM 2,5 să fie sub 5 micrograme pe metru cub, iar în municipiul Baia Mare ea se află între 15 și 25 de micrograme pe metru cub.

”La particulele în suspensie PM 2,5, la concentrația media anuală în acest an au fost probleme la analizoare și nu am avut o captură de date suficientă, dar în anul 2022 nu a fost o depășire a mediei anuale de 25 de micrograme pe metru cub.
OMS într-un raport în anul 2021 a recomandat pentru particulele în suspensie PM 2,5 o concentrație medie anuală de 5 micrograme pe metru cub, pentru a proteja sănătatea populației la expunerea pe termen lung și a clasificat calitatea aerului în orașe astfel:
bună: pentru concentrațiile care nu depășesc 5 micrograme pe metru cub
corectă: între 5 și 10 micrograme pe metru cub
moderată: între 10 și 15 micrograme pe metru cub
slabă: între 15 și 25 micrograme pe metru cub
foarte slabă: peste 25 micrograme pe metru cub

Conform directivei privind calitatea aerului, la particulele în suspensie PM 2,5, în anul 2022 am avut concentrația sub 25 de micrograme pe metru cub și prin raportul prezentat de OMS a încadrat calitatea aerului din Baia Mare ca și slabă. Această încadrare a fost făcută de către OMS în baza concentrației pe care au stabilit-o ei”, a declarat Emilia Talpoș, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Maramureș.

Particulele PM 2,5 – ucigașii invizibili

În viitor se dorește o scădere drastică a concentrației medii anuale la indicatorul PM 2,5 pentru a reduce automat și numărul de decese premature cauzată de calitatea slabă a aerului. În Maramureș deocamdată avem date pentru acest indicator doar în Baia Mare, însă, din acest an s-a montat un analizor și în Sighetu Marmației.

”Pactul verde european are ca obiectiv ca, până în 2030, reducerea concentrației mediii de la 25 la 10 micrograme pe metru cub, pentru a reduce cu 55% numărul de decese premature cauzate de poluarea atmosferică cu aceste particule fine.
În acest moment, directiva privind calitatea aerului la indicatorul PM 2,5 este în revizuire și se preconizează ca concentrația medie anuală să fie de 15 micrograme pe metru cub.
Dacă luăm în considerare directiva calitate aer pentru PM 2,5 la noi vor fi probleme la acest indicator.  Mai mult începând cu acest an, am echipat și stația MM 6 fond urban cu un analizor de PM 2,5. Vom înregistra concentrația la PM 2,5 atât în aglomerarea Baia Mare cât și în Sighetu Marmației. Este bun acest lucru, pentru că o să avem un indicator asupra particulelor în suspensie PM 2,5 care sunt ucigașii invizibili. Este bine să cunoaștem care este concentrația PM 2,5 ca să vedem ce măsuri ce plan de acțiune se întocmește, pentru a avea grijă de sănătatea populației”, a concluzionat Emilia Talpoș.

 

Ana-Maria HOJDA

 

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA