EDUCAȚIE DOAR PENTRU UNII. Copiii cu CES, excluși din învățământul de masă

Însăși sistemul de învățământ riscă să fie discriminatoriu în România, atrag atenția asociațiile care luptă pentru drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES).

Asociația Autism Baia Mare se alătură și ea acestui demers, cu mesajul de a nu acoperi discriminarea cu legea. Potrivit ONG-ului Help Autism, proiectul legii educației va avea ca efect excluderea copiilor cu CES din învățământul de masă. Art 68 alin. (11) prevede următoarele:

„Înmatricularea beneficiarilor primari cu CES într-o unitate de învățământ de masă se face doar în situația în care aceasta dispune de resursă umană și bază materială corespunzătoare, inclusiv de cadre didactice de sprijin și itinerante”.

”În situația în care există solicitări de înscriere a copiilor cu CES, școala trebuie să asigure condițiile necesare integrării acestora în învățământul de masă. Considerăm că asigurarea resurselor umane și materiale și integrarea copiilor cu CES trebuie să fie o obligație pentru școli, în caz contrar principiul incluziunii va fi iluzoriu. Simpla invocare a lipsei resurselor va constitui un temei suficient pentru justificarea refuzului înscrierii.

Cu această lege pe masă, orice director de școală poate refuza părinții copiilor cu CES. Ne întoarcem în trecut, în anii în care nu vedeam elevii cu minți și abilități diverse în clasele școlilor de masă, în anii în care erau izolați și invizibili”, atrag atenția responsabilii Help Autism.

Ana-Maria HOJDA

(Credit foto: Help Autism/Facebook)

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA