PROTESTELE SE AMPLIFICĂ. Grevă de avertisment în facultățile de stat

Dascălii din învățământul preuniversitar au intrat începând de azi, 22 mai, în grevă generală pe termen nelimitat, după ce negocierile, pe tema creșterilor salariilor, cu Guvernul au eșuat.

În semn de solidaritate cu profesorii și angajații din învățământul preuniversitar, azi, este programată o grevă de avertisment în universitățile de stat.

Este o grevă de avertisment sau de solidaritate, depinde de fiecare în parte cum a hotărât. Vor fi aproape 10.000 de salariaţi în grevă. Noi declanşăm conflict împotriva politicilor economice şi sociale ale Guvernului, aşa prevede legea dialogului social. Nu este aceeaşi cauză ca la colegii noştri, ei intrând pe Contractul Colectiv de Muncă. Noi suntem cu un pas în urmă, dar evident că suntem împreună la toate evenimentele. Le-am prezentat în cifre ceea ce dorim noi. Practic, de la 2.400 lei, un debutant în viitoarea lege, ne-am dori să se apropie de 4.000 lei, aşa cum s-a discutat de atâtea ori, că va fi salariul mediu brut pe economie 6.789 luat în calcul, ceea ce înseamnă nici 4.000 lei valoare netă, iar pentru profesorii de final de carieră, undeva pe la 6.000 lei, de la 4.200 astăzi”, a declarat duminică Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, la finalul discuţiilor de la Palatul Victoria.

Mihai ROMAN

cm
cm