PUNCT DE VEDERE. Pilonii pe care se construiește încrederea românilor

De ani buni, poporul român își pune nădejdea în Armată și în Biserică, doi piloni solizi, bine ancorați în conștiința neamului nostru și bine evidențiați în istorie, prin fapte demne de laudă. Pentru că noi, ca nație, nu am fi existat fără acțiunea hotărâtă și determinantă a celor care apără țara cu arma în mână (să ne aducem aminte de Războiul de Independență și de participarea la cele două Războaie Mondiale) și fără credința puternică, întărită prin religie, în valorile ce ne definesc (tradițiile, obiceiurile, familia, limba ce o vorbim și cultura).

La ultimul sondaj de opinie, Armata domină clasamentul instituțiilor în care românii au încredere, cu peste 70 de procente, în creștere față de sondajele anterioare, iar explicația rezidă din existența unui conflict la granița țării, în Ucraina, respectiv situația din Orientul Mijlociu, unde Israelul – o țară în care trăiesc mulți cetățeni proveniți din România – e implicat într-un război cu organizația teroristă Hamas. Această încredere denotă faptul că avem o armată profesionistă, bine antrenată, capabilă să se implice cu succes în misiuni de luptă, după cum s-a dovedit în urma participării în mai multe teatre de operațiuni NATO.

Biserica, la rândul ei, conferă stabilitate, mai ales prin valorile morale pe care le promovează, într-o lume bulversată de valori îndoielnice și de prea mult libertinaj. Religia creștină se împletește cu parcursul istoric al neamului nostru și a fost alături de poporul român. Nu putem uita că acțiunea de alfabetizare a fost declașată de preoți, iar bisericile și mănăstirile au fost primele foruri de cultură, adăpostind primele biblioteci.

În aceste condiții, nu surprinde pe nimeni opțiunea românilor pentru Armată și Biserică. De asemenea, salutăm faptul că în acest clasament al încrederii se află, în continuare, Organizația Nord-Atlantică (NATO), respectiv Uniunea Europeană (UE), ceea ce dovedește orientarea fermă, spre vest, a poporului român.

Costel PÎRVĂNOIU, secretar executiv PSD Baia Mare

 

GlasulMM
GlasulMM