RAED ARAFAT la inaugurarea Centrului COMAND: ”Pas extrem de important în ceea ce privește evoluția sistemului de urgență la nivel de Maramureș”

Astăzi, în Baia Mare a avut loc inaugurarea oficială a Centrului COMAND, unde situațiile de urgență din județ vor fi gestionate pe viitor, în sistem integrat. La ceremonie a fost prezent și șeful DSU, dr. Raed Arafat, care a vorbit despre importanța acestor structuri.

”Este un pas extrem de important în ceea ce privește evoluția sistemului de urgență la nivel de Maramureș. În perioada pandemiei, urmată de criza refugiaților un concept s-a dovedit a fi unul funcțional, benefic și care a devenit un concept la care să se facă referire inclusiv pe plan internațional, este conceptul de lucru integrat al tuturor forțelor și instituțiilor în situațiile de urgență și în activitățile de zic cu zi, dar și în situațiile care ne provoacă. Fie că vorbim de situații generate de schimbările climatice, de accidente generate de om sau de crize și situații din care România face parte, pentru că ele au impactat o lume întreagă, cum a fost pandemia.

Ce s-a făcut aici s-a dovedit a fi o foarte bună cooperare între autoritățile județene, cele locale și între inspectoratul pentru situații de urgență, cu o cofinanțare din fonduri europene, dar și cu o finanțare substanțială, de aproape 70% venită de la Consiliul Județean Maramureș. Nu pot decât să vă mulțumesc domnule președinte Ionel Bogdan, pentru sprijinul pe care l-ați acordat și să felicit și ISU Maramureș și toți care au lucrat împreună ca să vedem realizat acest obiectiv”, a declarat Raed Arafat.

 

Pandemie și criză refugiați: ”Am simțit atunci nevoia unui centru de coordonare integrat”

Președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, a precizat că s-a simțit lipsa unui astfel de centru atât în perioada pandemiei, cât și în momentul izbucnirii războiului din Ucraina, când Maramureșul s-a aflat în prima linie în gestionarea crizei refugiaților.

”Astăzi este unul din momentele de care mă bucur în acest mandat, nu pentru că este cea mai mare realizare, ci pentru că este una dintre investițiile importante pentru maramureșeni. Am avut parte în acest mandat de multiple crize: de la pandemia de C0vid 19 în 2020 și 2021, la izbucnirea crizei refugiaților în 2022 și alte crize pe care împreună cu prefectul județului, structurile ISU și celelalte structuri ale statului, am încercat pe cât posibil să le gestionăm cât mai bine. Și am simțit atunci nevoia unui centru de coordonare integrat, care să vină în sprijinul nostru, să avem o coordonare cât mai unitară și astfel să răspundem cât mai rapid și eficient crizelor. De aceea cofinanțarea mare pe care CJ Maramureș a fost nevoit să o pună acestui proiect, am considerat-o bună. Atunci când este nevoie de structurile de urgență ale statului român, timpul este prețios. Fiecare secundă, minut sau oră poate să coste vieți omenești”, a declarat Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș.

 

Ana-Maria HOJDA

 

 

 

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA