CONFLICT. Tinerii ucraineni fug în Maramureș pentru a scăpa de război 

Declanșarea războiului din Ucraina a pus mare presiune pe Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației. Migrația ilegală a crescut considerabil și sute de bărbați ucraineni au cerut azil și protecție statului român.

O analiză pe anul trecut, arată că peste 2400 de persoane au fost fost prinse în timp ce încercau să treacă ilegal granița. ”În 2022 au fost depistate în județul Maramureș 2.424 de persoane care au trecut ilegal sau au intenționat să treacă ilegal frontiera. Din aceste persoane, 373 au solicitat azil, iar odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern 367 din 18 martie 2022 aceste persoane au solicitat protecție temporară din partea statului român. Această protecție temporară presupune o serie de drepturi și de obligații pentru cetățeni”, a declarat Florin Coman, șef al ITPF Sighetu Marmației.

De asemenea, anul trecut migrația ilegală a crescut considerabil. În principal bărbații tineri din Ucraina au încercat să fugă de război. ” Pe linie de migrație ilegală și trafic de ființe umane, din analiza situației operative observăm că în anul 2022 migrația ilegală a fost mult accentuată, comparativ cu anii precedenți. La frontiera româno-ucraineană presiunea migraționistă a crescut considerabil, în contextul conflicutlui militar din Ucraina, declanșat în data de 24 februarie 2022. Marea majoritate a persoanelor detectate la frontiera verde pe sensul de intrare în România este reprezentată de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, urmată de grupa de vârstă peste 35 de ani, de sex masculin și de naționalitate ucraineană. În principal sunt bărbații care fug sau nu doresc să participe la acest război”, a explicat Florin Coman, șef al ITPF Sighetu Marmației.

Ana-Maria Hojda

(Credit foto: zf.ro)

Ana Maria Hojda
Ana Maria Hojda