REALITATE CRUDĂ. Maramureșenii au salarii și cu un sfert mai mici, față de media națională

Faptul că județul nostru are printre cele mai mici salarii din țară nu mai este o noutate pentru nimeni. Cu toate că cifrele oferite de Direcția Județeană de Statistică Maramureș arată că veniturile au crescut, suntem încă departe de media la nivel național.

”Diferența dintre nivelul național (8.301 lei) şi nivelul judeţului Maramureş este de 1779 lei la salariul mediu nominal brut, însemnând că salariul brut în judeţ, este mai mic cu aproximativ 22 % față de media națională. Explicaţia acestei diferenţe constă, în principal, în structura ramurilor economiei judeţului. În industrie avem sectoare în care salariile sunt mici: industria lemnului, industria confecţiilor şi textilelor, industria alimentară şi altele, în timp ce sectoarele aducătoare de venituri salariale bune s-au desfiinţat, de exemplu: mineritul, metalurgia, utilaje miniere, industria de maşini unelte,
aparatura, accesorii şi scule, maşini de transport, institute de cercetări”, a declarat Marius Pop, directorul adjunct al DJS Maramureș.

Salariul mediu nominal brut a depășit 6.500 lei

Dacă facem o analiză a sectoarelor principale din economie și care sunt câștigurile salariale medii brute, pe primul loc se clasează agricultura, silvicultura şi piscicultura cu aproape 8.000 lei.

”Câștigul salarial mediu nominal brut, în luna decembrie 2023 a fost de 6.522 lei, în creştere cu 2,5% faţă de luna precedentă. Pe principalele sectoare ale economiei, câștigurile medii salariale brute au fost de 7.935 lei în agricultură, silvicultură şi piscicultură, de 6.074 lei în industrie şi construcţii şi de 6.963 lei în domeniul prestărilor de servicii. În luna decembrie 2023 câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.994 lei, în creştere cu 2,0% faţă de luna precedentă. Pe sectoare ale economiei, câştigurile medii salariale nete au fost în agricultură, silvicultură şi piscicultură de 4.715 lei, în industrie şi construcţii de 3.819 lei şi în domeniul prestărilor de servicii de 4.162 lei”, mai precizează Marius Pop.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA