Record absolut de obiective culturale înscrise la Noaptea Muzeelor 2023

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță un record absolut de peste 311 de obiective culturale înscrise la Noaptea Muzeelor 2023, eveniment care se va desfășura sâmbătă, pe 13 mai, într-o ediție comună România – Republica Moldova. Și în Baia Mare muzeele vor fi deschise publicului larg pentru vizitare.

„Anul acesta Noaptea Muzeelor aduce publicului cele mai multe evenimente din ultimii 19 ani de existență: am contabilizat 297 din România și 14 din Republica Moldova, până acum. De la Chișinău, la Aiud și de la Palanca, la Roșiorii de Vede, o întreagă constelație culturală a fost trasată, în care sunt prezente în primul rând muzeele – cărora vreau să le mulțumesc în mod special pentru implicare, dar și spații și proiecte prietene ale Nopții Muzeelor, care vor întâmpina publicul cu sute de experiențe și activități, diverse și interactive, adaptate tuturor vârstelor și intereselor culturale. Menționez că numărul înscrierilor la această ediție va tot crește până pe 13 mai, deoarece primim în continuare solicitări de la muzee sau entități culturale”- a declarat Dragoș Neamu, Coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.

Spre exemplu, la Muzeul Județean de Artă Baia Mare, în intervalul 17:00 – 24:00 va fi vizitarea expoziției permanente „Centrul Artistic Baia Mare. Repere Europene între tradiții şi inovații”
17:00 – 24:00: Vizitarea expoziției temporare „Avangardă şi contemporaneitate”;
17:00 – 24:00: Vizitarea proiectului microexpozițional „Hollósy Simon – Cetatea Hustului”
17:00 – 24:00: Amintiri colorate (pictură pe pânză și photo corner). Într-un spațiu amenajat sub forma unui atelier de artist, vizitatorii vor avea posibilitatea de a picta o lucrare colectivă și de a-și realiza fotografii individuale sau de grup. Participarea la această activitate se face prin achitarea unei taxe de 5 lei. Lucrarea realizată de vizitatori va fi expusă la intrarea în spațiul expozițional al muzeului în perioada 16 – 30 mai 2023
17:00 – 24:00: Vizitarea proiectului microexpozițional de desen – grafică contemporană, cu lucrări realizate de Adrian Neagu – Veber, elev la Colegiul de Arte Baia Mare, profesori coordonatori: Băbuța Anca și Ciplea Mihai
17:00 – 19:00: Atelier de creație «OpArt». Participarea la acest atelier se realizează pe baza unei programări prealabile, în limita a 12 participanți. Activitatea se adresează persoanelor cu vârsta de peste 10 ani. Taxa de participare este de 20 lei.

Marcel ȘERBAN

dh
dh