RELAȚIA OM-ANIMAL. Jandarmii din județ, instruiți cum să gestioneze situațiile periculoase

Sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi ,,Pintea Viteazul” Maramureș a fost locul unde în această săptămână a avut loc  o sesiune de informare și dezbatere susținută de către reprezentanții Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului Cluj. Vizați special de această activitate jandarmii din structurile montane, dar și jandarmii care fac parte din echipajele de intervenție.

„Dezbaterea s-a construit în jurul unor teme de interes precum protecția mediului, prevenirea activităților ilicite de pescuit, accesul motorizatelor în păduri și arii protejate, gestionarea deșeurilor sau legea picnicului. De asemenea, s-a pus accent pe gestionarea animalelor sălbatice rănite ajunse în medii locuite sau care pot pune în pericol siguranța publică. Au fost abordate studii de caz despre câini agresivi care au fost capturați, reptile care trebuiau relocate, mistreți captivi într-un spațiu subteran, vulpi rănite sau intruse în zonele locuite, dar și păsări agresive, lilieci sau chiar animale mai greu de gestionat cum ar fi urșii.

Scopul acestei activități a fost prezentarea unor tehnici specifice de abordare a relației om-natură și om-animal, atât în zona montană, atunci când ne întâlnim cu acestea în habitatul lor natural, cât și în zonele domestice în care se întâmplă ca animalele sălbatice să rămână captive și să necesite intervenția jandarmilor. Acest tip de activitate sprijină îmbunătățirea sistemului de intervenție la animale, eficientizând acțiunea echipei de intervenție și reducând semnificativ durata unei astfel de intervenții. Mulțumim Organizației Pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului Cluj pentru această activitate, pentru disponibilitatea de fi prezenți la sediul nostru și avem încredere că sesiunea de ieri este doar începutul unei îndelungate și fructuoase colaborări pentru realizarea obiectivului nostru comun: protejarea mediului natural și a biodiversității din județul Maramureș”, arată Jandarmeria Maramureș.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA