RELIGIE. Șapte ani de când a murit Justinian Chira

În acest final de săptămână, în Episcopia Maramureșului și Sătmarului vor avea loc o serie de manifestări pentru a cinsti memoria celui care a fost Justinian Chira. În 30 octombrie se împlinesc 7 ani de la mutarea la cele veșnice, iar slujba de pomenire va avea loc la Mânăstirea Rohia,  sâmbătă, în 28 octombrie.
„Avea 53 atunci când a fost propus Sfântului Sinod de către vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil al Clujului, să fie ales în slujirea de Episcop-vicar și să-i fie primul colaborator și frate împreună slujitor al nevoilor pastorale, cultural-teologice și social-filantropice a eparhiei istorice de la Cluj, cu rădăcini adânci în trecutul bisericii transilvane, coborând până la Ștefan cel Mare și Petru Rareș. Sfântul Sinod a ales în 11 Iunie 1973, pe Arhimandritul Justinian Chira în demnitatea de Episcop-vicar al Clujului, cu titulatura de Maramureșanul, hirotonia și instalarea având loc în 9 septembrie 1973, în Catedrala Ortodoxă din Cluj Napoca.
Sfântul Sinod a hotărât ca o dată cu alegerea noului Episcop-vicar, Eparhia Clujului să fie ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar întâistătătorul ei, Episcopul Teofil Herineanu, să devină Arhiepiscop.
Să nu uităm că toate aceste evenimente bisericești se desfășurau în prima jumătate a perioadei de dictatură comunistă atee din România și totuși prin inteligența si strategia Patriarhului Iustinian, a Sfântului Sinod și a Bisericii Ortodoxe au fost posibile și s-au împlinit pentru slava lui Dumnezeu și binele bisericii, toate”, precizează oficialii  Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA