ROMATSA. Amendă de 50.000 lei de la CNCD. Ce greșeală au făcut

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat pe cei de la Romatsa cu 50.000 lei. Potrivit CNCD, „fapta angajatorului de a refuza accesul la muncă a persoanelor care dețin o licență de controlor de trafic aerian (CTA), absolvenți ai Școlii Superioare de Aviație Civilă, constituie discriminare potrivit art. 2 alin.(3) coroborat cu art. 6 din O.G. 137/2000 republicată”.

„Fapta de discriminare indirectă constă în practica angajatorului de a prefera să recruteze personal necalificat, pe care să-l formeze profesional, acesta semnând un contract de angajare pe o perioadă determinată, respectiv durata cursului de formare profesională. Prin metoda FEAST, angajatorul utilizează o formă mascată pentru a asigura locuri de muncă doar pentru proprii absolvenți.

Astfel, persoanele care dețin o licență de controlor de trafic aerian (CTA), absolvenți ai Școlii Superioare de Aviație Civilă, licență obținută în afara metodei aplicate în mod incorect de angajator, sunt în imposibilitatea de a participa la sesiunile de recrutare prin metoda FEAST, întrucât reclamata impune condiția de excludere a candidaților care dețin o diplomă de controlor de trafic aerian stagiar. Astfel, discriminarea s-a săvârșit prin faptul că testul FEAST este interzis persoanelor care deţin deja o licenţă de controlor de trafic aerian și se adresează exclusiv persoanelor care se înscriu în vederea începerii pregătirii pentru obținerea licenţei de CTA. Consiliul a aplicat amenda contravențională în cuantum de 50.000 de lei angajatorului ROMATSA.R.A., conform art. 26 alin. 1 al O.G. nr. 137/2000 coroborat cu art. 8 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificările și completările ulterioare”, precizează CNCD.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA