
SĂNĂTATE. Schimbările condițiilor eliberării de antibiotice fără rețetă creează confuzie
Ministerul Sănătății a elaborat un ordin care reglementează modul de prescriere, eliberare și monitorizare a antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv a acestora. Potrivit oficialilor instituției, se pot elibera, fără rețetă, în situații de urgență, doar anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore. Acest lucru este posibil în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.
Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale.
Ulterior, oficialii Ministerului Sănătății au explicat că numai 20 de produse vor putea fi cumpărate de pacienți, fără rețetă, iar acestea fac parte din categoria de medicamente de primă intenție.
Confuzia creată de acest ordin, după cum arată și reprezentanții Colegiului Farmaciștilor București, se referă la faptul dacă farmacistul mai poate să decidă sau nu, dacă pacientul are nevoie de antibiotic. De aceea, aceștia cer retragerea ordinului și elaborarea unui document după ce specialiștii din domeniu sunt consultați.
Ana-Maria HOJDA