SFAT. Recomandări în caz de avalanșă

Zilele trecute a avut loc o avalanșă în munții Rodnei, care a surprins trei turiști polonezi, unul dintre ei pierzându-și viața sub zăpadă.

De-a lungul anilor, mai mulți turiști și-au pierdut viața surprinși de avalanșe, fie în zona Creasta Cocoșului, fie în zona Borșa.

Cei mai expuși par a fi schiorii, snowboardiștii, dar și cei care se încumetă să facă drumeții în anotimpul hibernal.

Dincolo de pregătirea prealabilă a celui care atacă muntele (testarea stratului de zăpadă, adaptarea la nivelul de înclinare a pantei etc) și de alegerea echipamentului corespunzător, este important să știm ce trebuie să facem dacă suntem surprinși de o avalanșă.

# Sfatul specialistului:

“În timp ce zăpada se rostogole;șe peste tine, adoptă “pozitța înotătorului” pentru a încerca să rămâi la suprafață. Trebuie să “înoți” pe spate, cu picioarele întinse spre baza muntelui si capul în sus.

Aproximativ o treime din victimele avalanșelor nu supravietuiesc traumelor, pentru că s-au lovit de copaci sau stânci ori pur și simplu pentru că nu pot ieși de sub zăpadă. Odată ce a trecut avalanșa, dar ești prins sub zăpadă, trebuie să știi cum să ieși la suprafață.

Este esential să îți păstrezi calmul si să începi să sapi în zăpadă pentru a crea o spărtură, să poti respira. Dacă stratul de zăpadă sub care ai rămas captiv este subtire, încearcă să te ajuti de o mână.

Și, nu uita, calmul este esentțal! E mai util să fii calm si lent, decât să sapi haotic și să intri în panică. Nu țipa! Nu vei face altceva decât să îți irosesti oxigenul”.

Credit info: vacantalamunte.ro; Credit foto: adevarul.ro

GlasulMM
GlasulMM