SFINȚII MIHAIL ȘI GAVRIIL. Aproape 1,5 milioane de români își sărbătoresc onomastica

În fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica sărbătorește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și a tuturor Puterilor cerești fără trupuri. Există un număr de șapte Arhangheli cunoscuți în tradiția Bisericii: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil și Varahiil.

Mihail este primul din ceată, fiind voievodul oștilor cerești și purtând sabia de foc. El are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu și de a învinge puterea vrăjmașilor. Gavriil, cunoscut și ca „bărbat-Dumnezeu”, este arhanghelul bunelor vestiri și poartă crin în loc de sabie de foc.

Arhanghelul Mihail este cunoscut pentru a fi cel care poartă cheile Raiului și este considerat un luptător vrednic împotriva diavolului. Se spune că acesta îi veghează pe cei bolnavi și stă în dreapta celor cărora le este scris să moară.

Arhanghelul Gavriil este cunoscut pentru a fi vestitorul bucuriei și este asociat cu vestea că Dumnezeu se va întrupa într-un om. El a vestit nașterea Maicii Domnului și a dezvăluit nașterea Înaintemergătorului.

Aproape 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica azi, 8 noiembrie, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, anunță Agerpres. Potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 826.317 bărbaţi şi 634.195 de femei.
Cei mai mulţi români poartă numele Mihai (369.155 persoane) şi Gabriel (324.983).

Mihai ROMAN

cm
cm