SONDAJ DE OPINIE. Cât de cool este să citești o carte în ziua de azi?

Libertatea omului începe cu prima carte citită, ne spune un citat celebru. La fel cum corpul are nevoie de hrană pentru a supraviețui, la fel și creierul are nevoie de lectură pentru a se dezvolta. În contexul în care în data de 23 aprilie e declarată Ziua Cărții și a Lecturii, am chestionat mai mulți băimăreni despre importanța lecturii pentru dezvoltarea personală a tinerilor.

Eduard R., 19 ani: Citim mai mult pentru că ne obligă la școală. Eu cred că e important să facă fiecare ceea ce vrea și ce îi place. Dacă mine nu îmi place să citesc, nu citesc. Cred că pot învăța mai multe din tutoriale video în timpul în care citesc o carte. Ultima carte citită cred că a fost Baltagul. Am citit-o pentru Bacalaureat.

Darius B., 24 de ani: Este esențială lectura mai ales pentru noi, tinerii. Ne ajută să ne dezvoltăm și să putem înțelege lumea. Știu că mulți dintre noi preferă să stea cu ochii în telefon, decât să citească o carte. Întradevăr, este mai captivant să primești o sumedenie de informații în câteva minute, decât să stai câteva ore sau zile să citești o carte. Acum, sincer, nu prea ești cool dacă citești! Tocmai ce am terminat de citit Cele 15 legi supreme ale dezvoltarii, scrisă de Maxwell.

Larisa B., 27 de ani: Cititul ne dezvoltă creierul și capacitatea de a reține si memora informații. Întradevăr, deși suntem conștienți de acest lucru, eu cred ca tot mai puțini aleg să citească o carte. Acum, în 2023, în era tehnologiei și a informației, toți suntem dornici de o cunoaștere mai vastă. Căutăm să facem sau să ascultăm doar ceea ce ne place, chiar dacă, de cele mai multe ori, este fals. Generația tânără, din păcate, nu își mai dorește dezvoltarea lentă și normală. Își doresc o dezvoltare fulminantă și atunci preferă să urmărească un video sau să asculte un tutorial, în detrimentul cititului. Încă mai am puțin și termin de citit Cele nouă femei de la Ravensbrück de Gwen Strauss.

Bogdan P., 35 de ani: Este important lectura, dar cred că cel mai bine este să îi lăsăm să își găsească singuri rostul. Mulți părinți își obligă copii să citească, ceea ce nu e foarte bine. Acel copil citește sau studiază din obligație, nu din pasiune. Mai bine să îi lăsăm pe ei să își aleagă ceea ce vor să facă sau de devină.

Ioana L., 18 ani: Noi citim mai mult pentru bac. Nu citim neapărat din plăcere, dar citim. Este bine să citești, dar de multe ori devine plictisitor. Eu aș prefer să văd filmul decât să citesc cartea. E mai scurt, mai captivant și rămân cu mai multe informații. Citesc acum Moromeții de Marin Preda, pentru că ne trebuie la Bacalaureat.

Mario A., 19 ani: Nu cititul e important, ci ceea ce reții și ceea ce știi. La ce mă ajută pe mine să citesc toate cărțile alea pentru Bacalureat. Nu îmi prea folosesc la mare lucru după. Adică nu îmi spune cartea aia cum să câștig bani sau cum să trăiesc.

A consemnat Mircea MERLAȘ

(Credit Foto: Cuget Liber)

GlasulMM
GlasulMM