SUFLET MARE. Bunicuță din Târgu Lăpuș, ajutată de jandarmi cu o mașină de lemne
Județul nostru are oameni cu suflet mare, după cum au demonstrat în aceste zile și jandarmii din Târgu Lăpuș. Aceștia au aflat că o bunicuță care își crește singură nepoțica nu are lemne pentru a trece iarna. Nu au stat mult pe gânduri, au strâns bani și i-au cumpărat femeii o mașină de lemne.
”Omenia, bunăvoința și empatia specifice au fost demonstrate și zilele trecute când la Târgu Lăpuș a avut loc o mobilizare exemplară de forțe ale jandarmilor pentru a aduce un zâmbet pe fața brăzdată de griji și nevoi a unei bunicuțe din zona Lăpușului. Bătrânica în vârstă de 70 de ani se văzuse în pragul iernii în imposibilitatea de a-și procura lemnele de foc pentru a se încălzi la iarnă. Mai mult decât atât, aceasta are o nepoțică de 10 ani pe care o crește singură.
Grija bunicii, așa cum mărturisește chiar dânsa, nu este atât pentru ea, cât pentru nepoțica ei pe care încearcă să o îngrijească cât poate ea de bine. Fără să stea pe gânduri, colegii noștri au pus mână de la mână și i-au cumpărat femeii o mașină de lemne. Au împrumutat camioneta unui coleg și le-au transportat în curtea bunicii. Ajunși aici, au schimbat uniforma de jandarm cu salopeta de lucru, au pus mâna pe securi și pe drujbe și ca niște voinici harnici ce sunt, au tăiat toate lemnele aduse și le-au aranjat pentru iarna. Ba mai mult, au reușit să îi taie și să îi aranjeze femeii și câțiva bușteni pe care, din economiile de-o vară, bătrânica reușise să și-i procure.
Bătrâna a fost mișcată de gestul jandarmilor, exprimându-și, printre lacrimi, recunoștința: ,,Să vă răsplătească bunul Dumnezeu numai cu bine”. Această ,,ispravă” a jandarmilor lăpușeni nu este singulară, ei fiind atenți la nevoile comunității și ajutând mai mulți copii, bătrâni sau familii nevoiașe de-a lungul timpului. Meseria de jandarm este atât despre abilități tehnice și tactice, dar mai ales despre modul de raportare la oameni și la nevoile lor. În spatele unor uniforme, se află niște oameni empatici, cu suflet mare, care înțeleg că a face bine nu trebuie să fie o ocazie, ci o obișnuință”, arată oficialii IJJ Maramureș.
Ana-Maria HOJDA