TĂIERI LEMN. Zonele din județ unde e nevoie de drumuri forestiere

În ultimii ani de zile, la nivelul județului nostru s-au făcut diverse investiții în rețeaua de drumuri forestiere, fie că este vorba de reparația și întreținerea celor prezente, sau de amenajarea de drumuri noi.

În Maramureș avem aproape 1.500 de kilometri drumuri forestiere, folosite pentru transportul de masă lemnoasă. Chiar și așa, există încă zone care au potențial pentru extragerea de lemne și ar fi nevoie să fie amenajate căi de acces.

”Din punct de vedere a rețelei de drumuri forestiere a Direcției Silvice Maramureș, din cele 14 ocoale silvice, stăm destul de bine. Noi avem o rețea de 1.481 km de drumuri forestiere în tot județul. Aceste drumuri sunt drumuri tehnologice, folosite în principal pentru transportul masei lemnoase. Cele mai multe drumuri forestiere sunt în zonele de deal și munte, dar acestea sunt și cele mai problematice, pentru că acolo sunt cele mai multe izvoare și este necesar să se scoată apa de pe drum și să se facă sau să se refacă multe podețe. Avem zone precum Strâmbu Băiuț, Groșii Țibleșului sau Poienile de Sub Munte, care au nevoie de cea mai mare accesibilizare, ca să reușim să scoatem masa lemnoasă”, a declarat Mihai Leșan, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Maramureș.

Peste 2 milioane lei, investiți în reparații și întreținere

Anul trecut, la nivelul județului nostru, au fost alocați peste 2 milioane lei pentru întreținerea și reparația drumurilor forestiere. Au fost cazuri, unde căile de acces au trebuit refăcute aproape complet.

”Din punct de vedere al reparațiilor acestor drumuri, în anul 2022 s-a intervenit pe 452 km, acolo unde agenții economici care au licitat masă lemnoasă au avut nevoie ca drumul forestier să fie unul bun pentru transportul masei lemnoase. Valoarea de reparații a fost 2,15 milioane lei. Aici noi lucrăm cu secție de drumuri, pentru că și Direcția Silvică are utilajele ei: cilindru compactor, autogreder, buldoexcavatoare, mașini de transport piatră. Dar sunt și unele drumuri forestiere care de-a lungul timpului au fost exploatate la maxim și necesită reparații capitale. Pentru asta conform investițiilor se proiectează drumul, se regândește, i se face o reparație totală. La unele drumuri se schimbă tot ce înseamnă podețele, canalele de cădere, timpanele, la altele se fac ziduri de sprijin”, a mai precizat Mihai Leșan.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA