VAL DE REACȚII. Iuliana Dragoș pierde postul de director la Ansamblul ”Transilvania”

După maratonul aniversar de trei zile în care Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania” a marcat impecabil cei 65 de ani de la înființare, Iuliana Dragoș, directorul instituției, a primit vestea că a fost evaluată doar cu media 8,7 de către comisia Consiliului Județean Maramureș. În această situație, neobținând media minimă 9, aceasta va pierde funcția, iar postul de director al acestui ansamblu ar urma să fie scos la concurs.

În apărarea Iulianei Dragoș, director de 19 ani al Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania” de 19 ani, a venit Doru Dăncuș, primarul interimar al municipiului Baia Mare, de altfel și fostul ei soț. Acesta a acuzat felul în care s-a făcut evaluarea de către comisie, adresându-se direct președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan.

”La o zi după acest maraton organizat și desfășurat la cel mai înalt nivel, așa cum de altfel se prezintă tot ceea ce Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania” face, ați convocat o comisie de evaluare a managerului ansamblului. Comisie formată din oameni a căror singură pricepere în acest domeniu e că au auzit de cuvintele management și artă. Dar au notat, cum a ”trebuit”, performanțele unui om care s-a dedicat în ultimii 30 de ani acestei entități”, a punctat Doru Dăncuș, primarul interimar al municipiului Baia Mare. Acesta a îndemnat-o pe Iuliana Dragoș să conteste procedura de evaluare, inclusiv constituirea comisiei de concurs.

Artiști din Maramureș și din țară au venit, de asemenea, în sprijinul Iulianei Dragoș. Soții Florentina și Petre Giurgi sunt printre primii care au reacționat rapid, în mediul online, la această situație. ”Am fost angajați, am colaborat cu Ansamblul Național ”Transilvania”, tot în cadrul acestui ansamblu suntem cetățeni de onoare ai Baăi Mari! Iuliana a fost o luptătoare, a fost puternică, iubește cultura, tradiția și nu era momentul, după atâta muncă și efort, în cele trei zile de sărbătoare, să primească așa răsplată”, au transmis soții Giurgi.

Și solistul de muzică populară Gelu Voicu a sărit în apărarea Iulianei Dragoș declarându-se consternat de ce se întâmplă în Maramureș. ”Sunt consternat! Întâi Ștefan Coman, la Ansamblul ”Baladele Deltei”, acum Iuliana Dragoș, ex Dăncuș, la Ansamblul Național ”Transilvania”! Așa începe lovitura în cei ce țin stindardul culturii și apoi se văicăresc pe la emisiuni că vine Occidentul să atenteze la identitatea noastră culturală! Acelora care au evaluat-o pe Iuliana și care i-au dat notă mică rușine! Iuliana se înscrie în rândul titanilor!”, a scris pe Facebook Gelu Voicu.

În replică, Iuliana Dragoș a răspuns: ”Este despre umilință și punerea la zid, așa cum m-am simțit luni, între orele 13-15. Atunci când oamenii îți închid o ușă, Dumnezeu îți deschide o fereastră! Cu Dumnezeu înainte!”.

Conform unor speculații, unul dintre motivele care ar fi dus la evaluarea scăzută a directorului a fost asociat cu cheltuielile care s-ar fi ridicat la 1,5 milioane de euro pe an.

Maria STOICA

 

Maria Stoica
Maria Stoica