VIZITĂ OFICIALĂ. Maramureșeni, în delegația României la Oslo

Ioana Hochia, inspector în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, Adrian Hochia, din partea Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare, și Iulia Blaga, de la ”Salvați Copiii” Baia Mare, au făcut parte din delegația Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), condusă de președintele Rareș-Petru Achiriloaie, care a efectuat, săptămâna trecută, o vizită de lucru la Oslo, Norvegia, unde a avut întâlniri atât cu autoritățile norvegiene, cât și cu societatea civilă.

”Scopul delegației a fost acela de a identifica politici publice inovative pentru copii, având în centru interesul superior al copilului, a fost principala temă a discuțiilor delegației ANPDCA cu oficialii de la Oslo. Reprezentanții Bufdir au prezentat sistemul național și principalele politici în ceea ce privește drepturile copilului. În acest sens, au fost identificate priorități comune precum politica de prevenție, digitalizarea sistemului și profesionalizarea resursei umane care lucrează cu copiii”, a subliniat Ioana Hochia, inspector școlar în cadrul ISJ Maramureș.

Întrevederea a avut loc în contextul unei vizite de studiu organizate de ”Salvați Copiii” România pentru reprezentanți din mai multe instituții românești, în cadrul unui proiect finanțat prin granturi norvegiene. Delegația a vizitat și sediul ”Salvați Copiii” Norvegia, precum și mai multe centre pentru integrare lingvistică și culturală, dezvoltate pentru copii migranți și refugiați, o experiență utilă, având în vedere că România a devenit, la rândul său, un stat care găzduiește un număr semnificativ de persoane care au fugit din calea războiului.

De asemenea, unele discuții s-au axat și despre implicarea bibliotecilor în comunitățile mici, respectiv rolul bibliotecilor în educația copiilor din mediile dezavantajate.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica