2024. Se întețesc controalele Gărzii de Mediu în Maramureș
Anul acesta Garda de Mediu Maramureș își va extinde controalele planificate la un număr mult mai mare de obiective. Printre acestea se numără spre exemplu iazurile de decantare sau stațiile de epurare a apelor. Dat fiind faptul că în ultimii ani aici nu s-au făcut decât verificări în urma unor sesizări, șansele de a fi depistate nereguli sunt mari.
”În lista obiectivelor controlate au fost prinse obiective care desfășoară activități cu impact asupra mediului și am încercat să prindem o varietate de activități, respectiv pe lângă ceea ce avem deja, avem prinse în planul de control din nou iazurile, unde nu am mai făcut controale planificate, la stațiile de epurare a apelor de mină, fabrici de mobilă mai mici, stații de mixturi asfaltice. Service-urile, fără vopsitorii auto nu necesită reglementare, din punct de vedere mediu, dacă sunt amplasate în oraș, au alimentare cu apă și sunt conectați la canalizare. Spre deosebire de anii trecuți nu ni s-a transmis o listă cu inspecțiile neplanificate care sunt propuse pe acest an”, a declarat Marcela Chindriș, comisar șef Garda de Mediu Maramureș, pentru Glasul Maramureșului.
”Ne așteptăm să avem multe surprize”
Pe parcursul anului acesta, inspectorii instituitei vor efectua de două ori mai multe controale, față de 2023. Modificarea se datorează noilor directive europene, explică Marcela Chindriș.
”Dacă pe parcursul anilor 2020-2023 pe lista obiectivelor controlate au fost prinse doar cele 29 de obiective care intră sub incidența legii 278/2013 privind emisii industriale, pentru anul 2024 avem în lista obiectivelor controlate un număr de 262 de obiective, respectiv un număr de 344 de controale planificate față de 150 cât am avut în anul 2023.
Modificarea survine ca urmare a discuțiilor purtate de Garda Națională de Mediu la nivelul Comisiei Europene, unde ni s-a spus că activitatea noastră ar trebui să fie axată în primul rând pe inspecții planificate, pe verificarea obiectivelor cu impact asupra mediului și nu pe inspecții neplanificate pentru alte activități care nu au un impact atât de mare asupra mediului. Ca urmare o să avem mai mult de lucru. Este un lucru foarte bun, pentru că constatăm că obiectivele pe care nu le vedem sistematic, uită de respectarea anumitor prevederi legale, deci ne așteptăm să avem multe surprize”, a concluzionat comisarul șef.
Ana-Maria HOJDA