21 DECEMBRIE 1989. Ultimul miting a lui Ceaușescu
Pe 21 decembrie 1989, românii au reacționat împotriva regimului comunist care i-a ținut departe de libertate vreme de aproape o jumătate de secol. Văzând că lucrurile nu se liniștesc și că fenomenul „golanilor” de la Timișoară ia amploare, Ceaușescu a încercat disperat să se adreseze oamenilor adunați într-un miting de amploare în capitală, chiar în fața clădirii Comitetului Central al Partidului Comunist.
Această acțiune s-a dovedit a fi una fatală pentru Ceaușescu, deoarece mulțimea adunată pentru a-l susține s-a întors împotriva lui. Sloganul strigat de oameni în primele zile de Revoluție la Timișoara („Azi în Timișoara, mâine-n toată țara”) a fost unul profetic.
La propunerea primarului capitalei, Barbu Petrescu, a fost convocată pentru 21 decembrie, în jurul prânzului, o mare adunare populară menită să exprime sprijinul populației față de conducerea de partid și de stat.
Vorbind de la balconul Comitetului Central (CC), Ceaușescu a evocat o serie de realizări ale „revoluției socialiste” și ale „societății socialiste multilateral dezvoltate” din România. Lipsa sa de înțelegere a evenimentelor și incapacitatea de a trata situația au ieșit din nou în evidență când a oferit, într-un act de disperare, creșterea salariilor muncitorilor cu 100 de lei pe lună și a alocațiilor pentru copii. Apoi a continuat să laude realizările „revoluției socialiste”, neînțelegând că o altă revoluție se desfășura chiar în fața sa. Încercările ulterioare ale cuplului Ceaușescu de a recâștiga controlul mulțimii folosind formule ca „Alo, alo!” sau „Stați liniștiți la locurile voastre!” au rămas fără efect.
Ceaușescu, soția sa, precum și alți oficiali și membri ai CPEx s-au panicat, iar Ceaușescu s-a întors în interiorul clădirii CC. Transmisiunea directă a mitingului a fost întreruptă, dar oamenii care se uitau la televizor văzuseră destul ca să își dea seama că se întâmpla ceva neobișnuit. Mișcări bruște de la periferia adunării și sunetul unor petarde au transformat manifestația în haos.
(Din vol. Baia Mare de altădată, 2016, editat de Glasul Maramureșului)