A fost sfințită Icoana Anului Omagial, pictată în mod special pentru credincioșii din Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului

Astăzi, 1 ianuarie 2023, după Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Patriarhală din București, Anul 2023 a fost proclamat în mod solemn ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit slujba Tedeumului la Anul Nou, la finalul căreia a avut loc proclamarea solemnă a anului 2023 drept „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”. Actul oficial de proclamare a fost citit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

În continuare, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt legat de proclamarea Anului omagial și comemorativ 2023, intitulat „Prețuirea și ajutorarea vârstnicilor sunt expresii ale maturității spirituale și sociale în viața comunității”. Patriarhul României a prezentat și icoana emblematică a acestui an, în care sunt zugrăviţi sfinți ocrotitori ai bătrânilor, respectiv Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana.

”Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, după oficierea Sfintei Liturghii la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, a citit rugăciunile de sfințire a Icoanei Anului Omagial, icoană pictată în mod special pentru acest eveniment pentru credincioșii Eparhiei noastre. Icoana are o compoziție aparte reprezentând momentul biblic și istoric al Întâmpinării Domnului nostru Iisus Hristos la Templul din Ierusalim de către Dreptul Simeon. De asemenea, pe laturile din partea stângă și partea dreaptă sunt reprezentați Sfinții, Drepții și Dumnezeieștii Părinți Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului, respectiv Sfinții Zaharia și Elisabeta, părinții Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Această lucrare cu o cromatică deosebită a fost realizată de către cunoscutul pictor iconar Gabriel Solomon. Icoana este imprimată pe toate calendarele tipărite de Episcopia noastră și în acest an va fi așezată spre închinare și cinstire în incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare”, informează pr. Adrian Dobreanu, responsabil Comunicații Media-Online Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu și al Maicii Domnului, am procedat la fel și de această dată așa cum am făcut-o în fiecare an de la primirea toiagului Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul, toiag pe care l-a purtat cu vrednicie timp de 26 de ani, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian. Din anul 2016 ne-a fost încredințat nouă, și, cu această ocazie, a Anului Omagial, vă oferim o icoană special pictată pentru credincioșii din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, a pastorației persoanelor vârstnice, având în prim plan pe Sfântul și Dreptul Simeon care îl primește pe Mântuitorul Iisus Hristos în Templul din Ierusalim, fiind, conform tradiției bisericii cel mai longeviv fiu al lui Israel, trăind 300 de ani până a văzut minunea Întrupării Fiului lui Dumnezeu. Astfel, Mântuitorul Iisus Hristos S-a dăruit în brațele Dreptului Simeon”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

mg
mg